Σημίτης: Οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις των δανειστών δεν τελειώνουν

Σημίτης: Οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις των δανειστών δεν τελειώνουν

«Παραμύθι τα περί τέλους των μνημονίων»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα περί «τέλους των μνημονίων» το 2018 κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κάνοντας λόγο για παραμύθια με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο πρώην πρωθυπουργός, επιχειρεί να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης να αναδείξει κυρίαρχο το διττό πρόβλημα της οικονομικής κρίσης:  Οι επιπτώσεις της δεν περιορίζονται μόνο στην πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση και η κοινωνική συνείδηση έχει επίσης συρρικνωθεί δραστικά.

Ο πρώην Πρωθυπουργός υπογραμμίζει επίσης ότι «τα πολιτικά κόμματα απέφυγαν να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους στην έναρξη και στη διαχείριση της κρίσης».

«Η σημερινή κυβέρνηση παρουσιάζει ήδη το "τέλος των μνημονίων" το 2018 ως μια νέα αρχή. Η Ελλάδα θα απελευθερωθεί από όλους τους δεσμούς της. Θα μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα την πολιτική της και να δανείζεται ό,τι επιθυμεί από τις αγορές. Πρόκειται για παραμύθι» γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

Εξηγώντας γιατί χρησιμοποιεί αυτό τον χαρακτηρισμό ο πρώην πρωθυπουργός υπενθυμίζει τον κανονισμό της ΕΕ 472/2013 στον οποίο αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί «με άλλα λόγια συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις».

Προσθέτει ακόμα ότι η συμφωνία της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% σε πρώτη φάση και μετά ύψους 2% για απροσδιόριστο ακόμα χρόνο «συνεπάγεται την ουσιαστική εφαρμογή "μνημονιακών πολιτικών" παρά το τέλος των μνημονίων».

«Βέβαιο είναι, επίσης, ότι η λήξη του δανεισμού και των μνημονίων θα συνδυαστεί με μια "πιστωτική γραμμή" (δανεισμό) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της. Ο δανεισμός αυτός θα συνδέεται με όρους που θα αφορούν την οικονομική πολιτική της χώρας» προσθέτει ο Κώστας Σημίτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση αποσιωπά, επίσης, την αιρεσιμότητα των αλλαγών-μειώσεων του χρέους καθώς όπως σημειώνει οι όροι που θα επιδιώξει και ίσως πετύχει η Ελλάδα το 2018 θα συνδυαστούν αναπόφευκτα με προϋποθέσεις.

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι ο δανεισμός από τις αγορές δεν θα γίνεται με επιτόκια της τάξης 1-2% όπως συμβαίνει στα δάνεια που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων αλλά με επιτόκια ανώτερα του 4% που ίσως φτάσουν και τα απαγορευτικά για δανεισμό επίπεδα του 6%.

Ολόκληρο το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού στην Καθημερινή που κυκλοφορεί σήμερα.