Η πολυτέλεια που καλείται να διαχειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας

Η πολυτέλεια που καλείται να διαχειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας

Εκτενής ανάλυση του Reuters για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα σενάρια για το μέλλον

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρήκε κάτι πολύτιμο που ελπίζει ότι μπορεί να βοηθήσει αυτόν και τη χώρα να κάνουν μία στροφή μετά από χρόνια κρίσης και λιτότητας: χρόνο», αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters, σχετικά με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, από τότε που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, βρίσκεται μόνιμα σε κατάσταση επιφυλακής, όμως τώρα «έχει επιτέλους περισσότερο χρόνο για να λειτουργήσει σαν κυβέρνηση μίας κανονικής χώρας, στηρίζοντας τις ελπίδες της για ανάκαμψη από μία μακρά ύφεση σε περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας».

Παρά το γεγονός ότι απομένουν ακόμα δύο διαπραγματευτικοί γύροι πριν την έξοδο της χώρας μας από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ο Αλέξης Τσίπρας «αξιοποιεί μία ηρεμία που σπάνια έχει απολαύσει από το 2015 και μετά [...] για να περάσει μεταρρυθμίσεις άλλες από αυτές που έχουν απαιτήσει οι δανειστές και να συζητήσει με επενδυτές».

«Παρά τις προεκλογικές του υποσχέσεις να σκίσει τα μνημόνια, ο Τσίπρας τελικά επέβαλε περισσότερη λιτότητα», σχολιάζει το Reuters, προσθέτοντας πως τουλάχιστον οι Έλληνες αρχίζουν τώρα να βλέπουν κάποια έργα υποδομών να παραδίδονται και το ποσοστό της ανεργίας να μειώνεται, έστω κι αν παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση οι υπουργοί ήταν απασχολημένοι με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όμως έκτοτε βρήκαν το χρόνο να ασχοληθούν με νομοσχέδια που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, την Υγεία και άλλους τομείς.

«Είναι απελευθερωτικό», δήλωσε ένας υπουργός, προσθέτοντας, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς: «Κάποια στιγμή πρέπει να βγεις από το υπόγειο του Χίλτον».

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις, όμως κάποιοι επενδυτές αμφιβάλλουν για το αν η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει την οικονομική ανάκαμψη που επιδιώκει.

«Υπάρχει μία ασυνέπεια ανάμεσα στο μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός και στις ενέργειες των υπουργείων», δηλώνει ο επικεφαλής της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς, στο Reuters.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «Ο Τσίπρας θα ήθελε να τον θυμούνται ως τον άνθρωπο που έβαλε σε τάξη τα οικονομικά της Ελλάδας και τερμάτισε τη διεθνή εποπτεία της οικονομίας. Θέλει η επόμενη αξιολόγηση των πιστωτών να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου και να πετύχει μία ‘καθαρή έξοδο’, χωρίς πιστωτική γραμμή που θα δινόταν με αντάλλαγμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

Ωστόσο, πολλά μπορούν να πάνε στραβά, σημειώνεται στο άρθρο: «Ο χρόνος μπορεί να είναι τόσο φίλος όσο και εχθρός του. Οι αξιολογήσεις του προγράμματος μπορεί να εκτροχιαστούν ή να καθυστερήσουν για μήνες, οδηγώντας σε μία νέα κρίση. Η δεύτερη αξιολόγηση κράτησε μισό χρόνο, και οι καθυστερήσεις έπληξαν την οικονομική δραστηριότητα».

Από την πλευρά τους, οι πιστωτές ανησυχούν ότι η Ελλάδα μπορεί να οπισθοχωρήσει από τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, γεγονός που θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ θεωρούν πως οι αλλαγές στα εργασιακά που νομοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση αποτελούν υπαναχώρηση έναντι των συμφωνηθέντων.

«Το κενό ανάμεσα στις ενέργειες και τα λόγια του Τσίπρα, η ανικανότητα των ενεργειών του, αυτό μπορεί να τον παγιδεύσει», δήλωσε στο Reuters άτομο κοντά στους πιστωτές, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα ίσως να μην μπορέσει να ανακτήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές και να ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις.