Σταθάκης: Γιατί διαλέξαμε τη διαιτησία με την Eldorado Gold

Σταθάκης: Γιατί διαλέξαμε τη διαιτησία με την Eldorado Gold

Τι είπε για την επένδυση στο Ελληνικό

«Η διαδικασία της διαιτησίας ήταν επιβεβλημένη επιλογή, καθώς αφορά την καρδιά της επένδυσης, που είναι η δημιουργία μεταλλουργίας στην Ελλάδα, επιλέξαμε τη διαιτησία, προκειμένου να δώσει μόνιμη λύση» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Eldorado Gold.

«Το επενδυτικό σχέδιο, έτσι όπως έχει εγκριθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την αρχή, έχει τρία κομμάτια: Έχει τις Σκουριές, έχει την Ολυμπιάδα και τη μεταλλουργία, η οποία οφείλει να παράξει καθαρά μέταλλα. Αυτό το τρίτο κομμάτι δεν έχει αδειοδοτηθεί και θεωρούμε ότι αν δεν επιλυθεί αυτό, που είναι κεντρικό σημείο, οι όροι της σύμβασης τηρούνται πλημμελώς. Αυτό είναι το διακύβευμα», εξήγησε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα της μεταλλουργίας «είναι η αιτία που απέτυχαν οι προηγούμενοι επενδυτές, άρα πρέπει να είναι εγγυημένο ότι θα προχωρήσουμε κανονικά».

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι η πρόταση από την πλευρά της εταιρείας ήταν να επιλυθεί το θέμα μέσα από άτυπο τεχνικό διάλογο και στην πρόταση αυτή «εμείς αντιπροτείναμε τη διαιτησία γιατί είναι έγκυρη, δεσμευτική και για τις δύο πλευρές και έχει και χρονοδιάγραμμα --είναι τρεις μήνες που μπορεί να παραταθεί μάξιμουμ μέχρι έξι». Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως «το προϊόν της διαιτησίας αποτελεί δέσμευση, όποιο κι αν είναι θα το αποδεχθούμε», καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ασκεί στην κυβέρνηση κριτική για τη διαχείριση της υπόθεσης, «να μας πει τι να κάνουμε στα συγκεκριμένα θέματα, γιατί στο γενικό δεν έχε και τόσο ενδιαφέρον, καθώς οποιαδήποτε κυβέρνηση την ίδια σύμβαση θα έπρεπε να εφαρμόσει».

«Η αρχική σύμβαση προβλέπει δύο βασικά πράγματα: Ένα ότι πρέπει να τηρούνται ύψιστοι περιβαλλοντικοί κανόνες -εξαιτίας αυτού απερρίφθη το προηγούμενο εγχείρημα- και το δεύτερο ότι η εταιρεία υποχρεούται να καθετοποιήσει τις δραστηριότητές της, όπως λέει η σύμβαση, και το έργο να είναι ένα ενιαίο επενδυτικό σχέδιο», εξήγησε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνηση προχωράει βήμα - βήμα ακριβώς ό,τι προβλέπει η σύμβαση και υπερασπίζεται -και ορθώς κάνει- τις δύο αυτές παραμέτρους, που προβλέπονται στη σύμβαση».

«Διαχειρίσιμα τα θέματα προς επίλυση για την επένδυση στο Ελληνικό»

Σε ό,τι αφορά την επένδυση στο Ελληνικό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «εφόσον ακολουθείται συντεταγμένα η νομοθεσία και υπάρχει ένας διάλογος και καλή συνεννόηση, δεν τίθεται θέμα να μπλοκάρει αυτή η επένδυση».

«Από τη δική μας πλευρά έχουν γίνει όλα τα βήματα σωστά, έχουν υπογραφεί και έχουν προχωρήσει όλα όπως έπρεπε, έχουμε για πρώτη φορά και την υποβολή του σχεδίου από την πλευρά της επένδυσης, υπάρχουν θέματα προς επίλυση, αυτά όμως είναι απόλυτα διαχειρίσιμα κατά τη γνώμη μου», διευκρίνισε.