Δημοσκόπηση: Πώς επηρεάζει τις ισορροπίες ο φορέας της Κεντροαριστεράς

Δημοσκόπηση: Πώς επηρεάζει τις ισορροπίες ο φορέας της Κεντροαριστεράς

Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων

Προβάδισμα 6,1 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στην πρόθεση ψήφου δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα», ενώ η διαφορά είναι λίγο μικρότερη αν συνυπολογιστεί και ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς, που φαίνεται να αποσπά ποσοστό άνω του 10%.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 22,7% (μειωμένο κατά μισή μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση του Ιουνίου), έναντι 16,6% του ΣΥΡΙΖΑ (που ανεβαίνει κατά 0,4%), και ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,9%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,6%, η Ένωση Κεντρώων με 2,2%, ενώ τα ποσοστά των άλλων κομμάτων διαμορφώνονται από το 1,5% και κάτω. Το ποσοστό των αναποφάσιστων διαμορφώνεται στο 12%, ενώ η αποχή στο 12,6%.

Ωστόσο, με την συμπερίληψη του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ 22%
ΣΥΡΙΖΑ 16,3%
Νέος Φορέας 10,4%
Χρυσή Αυγή 6,6%
ΚΚΕ 6%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,6%
Ένωση Κεντρώων 1,8%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,4%
Λαϊκή Ενότητα 1,2%
Πλεύση Ελευθερίας 1,1%
Δημιουργία, Ξανά 1%

Όσον αφορά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 31% έναντι 23,5%, ωστόσο το ποσοστό του «κανένας από τους δύο» ανέρχεται στο 42%.

Για το ποιος εκ των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 23,5% πιστεύει ότι είναι ο πρώτος, το 31% ότι είναι ο δεύτερος ενώ το 42% κανένας εκ των δύο.

Την ίδια στιγμή, οι ερωτηθέντες πιστεύουν σε ποσοστό 73,5% ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ για την οικονομία το 47% πιστεύει ότι η κατάστασή της θα χειροτερεύσει, και το 28% ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης.

Όσον αφορά στη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, το 56,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε αυτήν, το 20,5% ότι πρέπει να εγκαταλείψει αυτήν και το ευρώ, ενώ το 19,5% ότι πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ αλλά να εγκαταλείψει τη ζώνη του κοινού νομίσματος.