Σαντορινιός για ρύπανση: Όλοι κάνουμε λάθη

Σαντορινιός για ρύπανση: Όλοι κάνουμε λάθη

Είπε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να κάνουν μπάνιο

Μέσα στις επόμενες είκοσι - τριάντα μέρες θα έχει καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα, τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Ν Σαντορινιός υπογραμμίζοντας ότι αναζητούνται πάντα οι καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης των ακτών του Σαρωνικού με μαζούτ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του «πως θα είναι καλύτερα από πριν» προέκυψαν από την ενημέρωση των εταιρειών, ενώ τόνισε πως «εάν υπήρξαν λάθη τότε τα έκαναν μαζί ο ίδιος και ο υπουργός Ναυτιλίας».

Μάλιστα είπε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να κάνουν μπάνιο και αναγνώρισε ότι ήταν λάθος η δήλωσή του πως οι θάλασσες θα είναι καλύτερα από πριν. «Κάνουμε όλοι λάθη και εγώ τα παραδέχομαι», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε πως δεν υπήρξε ολιγωρία καθώς λίγες ώρες μετά το ναυάγιο, στις 09:40, είχε τοποθετηθεί το απαραίτητο φράγμα, για να συμπληρώσει πως στο διάστημα αυτό είχαν διαφύγει, κατά την εκτίμηση των εταιρειών αντιρρύπανσης, περίπου 300 τόνοι καυσίμου.

Ανέφερε, τέλος, πως το ΕΛΚΕΘΕ κάνει μετρήσεις και όταν αποκατασταθεί το πρόβλημα θα υπάρξει ενημέρωση πότε είναι ασφαλής η κολύμβηση.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως κατ' εκτίμηση «διέφυγαν» από το δεξαμενόπλοιο περίπου 300 τόνοι πετρελαιοειδών, ενώ διευκρίνισε πως «έχουν σταλεί δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι όλο το πετρέλαιο προέρχεται από εκείνο το πλοίο. Δεν έχουμε ακόμα τα αποτελέσματα, θα τα έχουμε μάλλον εντός της εβδομάδας».

Όσον αφορά στο γιατί βυθίστηκε σε συνθήκες νηνεμίας, ενώ ήταν αγκυροβολημένο το δεξαμενόπλοιο, ανέφερε πως «όλα υπάρχουν πάνω στο τραπέζι, όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται, καθώς η προανάκριση συνεχίζεται από τον εισαγγελέα».

«Η αξιοπλοΐα του ελέγχθηκε στις 4/8, έγινε επιθεώρηση εν πλω ώστε να δωθούν οι παρατάσεις των παραστατικών. Ξέρετε πόσα πλοία έχουν βυθιστεί ενώ έχουν αξιόπλοα; Όλα! Δεν ξέρω αν έχει συμβεί κανένα ατύχημα, όλα εξετάζονται», επανέλαβε.