Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με Κοτζιά για ονομασία Σκοπίων και Κυπριακό

Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με Κοτζιά για ονομασία Σκοπίων και Κυπριακό

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε τη σημασία του "open ended"

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το Κυπριακό καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ ήταν τα τρία θέματα που συζητήθηκαν το βράδυ της Κυριακής, στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Μια συζήτηση την οποία ο κ. Κοτζιάς, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα», σημειώνοντας ότι ο κ. Γκουτέρες επίσης εξήρε τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ειδικότερα όσον αφορά το ονοματολογικό, στο πλαίσιο της συζήτησης -παρόντος του ειδικού απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτς- ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας» να συζητηθεί μετά τον Οκτώβρη και την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών στη γειτονική χώρα, «εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός».

Ως προς το Κυπριακό, ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε στον κ. Γκουτέρες τη βούληση της Ελλάδας για τη συνέχιση των συζητήσεων στη βάση των προτάσεων «που είχε διατυπώσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας και στις οποίες ήμασταν σύμφωνοι». «Υπογραμμίσαμε», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, «την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ» που κατατέθηκε την τελευταία βραδιά της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά και αφορούσε το πλαίσιο στο οποίο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις σχετικά με την κατάργηση της συνθήκης των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα, «ένα κείμενο που το έβαλε ο ΓΓ πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε στον κ. Γκουτέρες ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις του και επιπρόσθετα διατύπωσε την ελληνική πρόταση για την δημιουργία ενός παγκόσμιου κοινοβουλευτικού οργάνου το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει πιο ελκυστικός ο ΟΗΕ στην καθημερινότητα των πολιτών.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με απουσία δυσμενών αντιδράσεων προς την Ελλάδα στο θέμα της παραλαβής των αντιπυραυλικών συστημάτων S300, σε αντίθεση με την Τουρκία τώρα και την αγορά των S400, τόνισε χαρακτηριστικά: «Κανείς πρέπει να μελετά καλύτερα την Ιστορία και να βλέπει και τις αναλογίες με πιο ορθό τρόπο. Δυστυχώς δεν έχω σήμερα τον χρόνο να διευκρινίσω τα ιστορικά ζητήματα, αλλά θα το κάνουμε (...)».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την περαιτέρω πορεία επίλυσης του Κυπριακού τόνισε τη σημασία του "open ended", μιας ανοιχτής διαπραγματευτικής διαδικασίας, μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας από την αρχή των διαπραγματεύσεων το 2016, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχειας αρκεί να το θέλουν, όπως είπε, και οι δύο πλευρές. Σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η μια πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση την οποία απέφυγε και στο Κραν Μοντανά» επισημαίνοντας ότι «είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε, να συμβάλουμε να λυθεί το Κυπριακό προς όφελος όλου του πληθυσμού της Κύπρου -των δυο κοινοτήτων και των τριών μειονοτήτων- και όχι προς όφελος τρίτης χώρας».

Μετά τη συνάντηση, ανακοίνωση τύπου του ΟΗΕ ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση που είχε ο ΓΓ με τον Ν. Κοτζιά, ο κ. Γκουτέρες «επαίνεσε την συμπόνια και την αλληλεγγύη την οποία έχει επιδείξει η Ελλάδα και οι πολίτες της απέναντι σε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην χώρα», ενώ «άκουσε τις απόψεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την σημερινή κατάσταση και το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κυπριακό» και τέλος καλωσόρισε τις νέες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, ενώ «διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών για την δέσμευση του ΟΗΕ να στηρίξει τις δύο χώρες σε αυτή την προσπάθεια».