Κουρουμπλής: Πάλι αδιάβαστος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κουρουμπλής: Πάλι αδιάβαστος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι απαντά ο υπουργός Ναυτιλίας σε όσα του καταλόγισε ο πρόεδρος της ΝΔ για τη ρύπανση στο Σαρωνικό

«Τελικά είναι φαίνεται επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μένει αδιάβαστος. Αλλιώς δεν εξηγείται το πώς εμφανίζεται αδιάβαστος τόσο συχνά», τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ και συγκεκριμένα στην αναφορά του ότι «ενώ το ναυάγιο έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου οι ελληνικές αρχές ζήτησαν βοήθεια από τον ΕΜΣΑ στις 13 Σεπτεμβρίου και ότι μόνο γι' αυτό θα έπρεπε να απομακρυνθεί ο αρμόδιος υπουργός».

Ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι ο Κ. Μητσοτάκης αν διάβαζε εφημερίδες τουλάχιστον, δεν θα έλεγε ότι το ναυάγιο έγινε στις 9 του μηνός. Γιατί το ναυάγιο έγινε στις 10 του μηνός και μάλιστα νύχτα, όπως επισημαίνει. Προσθέτει επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι το συντονιστικό όργανο συστάθηκε αμέσως, την ίδια μέρα, και λειτούργησε από την πρώτη στιγμή, συμπληρώνοντας ότι η ρύπανση ενώ ήταν αρχικά περιορισμένη, η αλλαγή της θερμοκρασίας και του καιρού τη διέσπειρε.

«Όταν η ρύπανση απλώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών, στο Σαρωνικό επιχειρούσαν πάνω από 20 σκάφη, κυρίως απορρύπανσης. Και όταν ζητήθηκε το σκάφος της EMSA, διαπιστώθηκε ότι ήταν σε άλλη αποστολή. Όταν τελείωσε εκείνη την επιχείρηση, το πλοίο άρχισε αμέσως να επιχειρεί στον Σαρωνικό κόλπο, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε έτερη επιχείρηση στην οποία ήταν δεσμευμένο», απαντά ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει εξάλλου ότι οι δήμαρχοι ειδοποιούνταν αμέσως, ακόμα και με προσωπικό του τηλεφώνημα, με βάση την κίνηση της πετρελαιοκηλίδας και γι' αυτό και πολλοί ήταν έτοιμοι να φράξουν τις παραλίες τους.

Μάλιστα, στις 13 Σεπτεμβρίου εκλήθησαν στο υπουργείο και για συνολική ενημέρωση και έδωσαν συγχαρητήρια για την κινητοποίηση του Λιμενικού, συμπληρώνει και προσθέτει ότι για τις αποζημιώσεις των επαγγελματιών που θίγονται ήδη, και για τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης θα αναζητήσει ευρωπαϊκούς πόρους, ήδη το υπουργείο έχει εξηγήσει αναλυτικά με ποιον τρόπο θα γίνουν, στην περίπτωση που δεν αρκεί η κάλυψη από την ασφαλιστική εταιρεία.

«Θα μπορούσε πάντως ο κ. Μητσοτάκης να ενημερωθεί από τους βουλευτές του. Όμως κανένας βουλευτής της ΝΔ δεν ήρθε στις ειδικές ενημερώσεις που έκανε για τους βουλευτές το υπουργείο, σεβόμενο κάθε δημοκρατική αξία. Και κανένας βουλευτής του κόμματος, ούτε ο αρμόδιος τομεάρχης ούτε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, δεν ήρθε σε επαφή με το υπουργείο, όπως έκαναν άλλοι αρχηγοί άλλων κομμάτων. Σύσσωμη η ΝΔ οχυρώθηκε στη λογική της μαύρης προπαγάνδας, αγνοώντας την ποιοτική δουλειά που κάνουμε, στην προσπάθεια να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτού του ατυχήματος» τονίζει ο υπουργός.

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε σήμερα «σε όλη της την έκταση περιβαλλοντική απλοποίηση». «Θα έριχνε χημικά δηλαδή στο Σαρωνικό, όταν εμείς παίρνουμε το πολιτικό κόστος της καθυστέρησης, επειδή χρησιμοποιούμε μηχανικά μέσα, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον» συμπληρώνει ο υπουργός.