«Η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από τη φυλακή υψηλής ασφαλείας των δανειστών»

«Η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από τη φυλακή υψηλής ασφαλείας των δανειστών»

Τι γράφει ο αρθρογράφος, Hugo Dixon, στο Reuters

Στην προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να αποφύγει την επιτροπεία των δανειστών, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «βρίσκεται σε απόγνωση, στην προσπάθείά του να ξεφύγει από την ασφυκτική επίβλεψη, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον προσεχή Αύγουστο», αναφέρεται ο αρθρογράφος Hugo Dixon στο Reuters.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά. «Παρόλ' αυτά, το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι εάν η Αθήνα καταφέρει να ξεφύγει από τη φυλακή υψηλής ασφαλείας στην οποία βρίσκεται σήμερα, σε μια ανοιχτού τύπου, και αυτό θα συμβεί μόνο αν δείξει καλή διαγωγή», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το άρθρο του Dixon στο Reuters, ο Aλέξης Τσίπρας αναζητά μία καθαρή λύση σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, ούτως ώστε να μπορεί να παρουσιάσει ένα ικανοποιητικό αφήγημα στους Έλληνες ψηφοφόρους στις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες δεν αναμένεται να διεξαθούν αργότερα από το Σεπτέμβριο του 2019. «Ο σοσιαλιστής ηγέτης αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να μειονεκτεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις. Βασική αιτία αποτελούν ορισμένες υποσχέσεις δόθηκαν και στη συνέχεια διαψεύστηκαν, καθώς και λάθη που επέφεραν πλήγματα στην οικονομία».

«Η καθαρή έξοδος από την εποπτεία μετά το μνημόνιο δεν είναι ρεαλιστική – και ο Τσίπρας λογικά το ξέρει αυτό, παρότι δείχνει πρόθυμος να πει στον ελληνικό λαό το αντίθετο. Διακινδυνεύονται άλλωστε πολλά χρήματα για να αφεθεί η Αθήνα χωρίς έλεγχο», σχολιάζει ο Dixon.

O αρθρογράφος αναφέρεται μεταξύ άλλων στα 3 δισ. που συγκέντρωσε η Ελλάδα από την αγορά ομολόγων το καλοκαίρι και τονίζει πως κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για μια πρακτική που θα επαναλάβει μία ή δύο ακόμη φορές μέχρι το τέλος του προγράμματος, επομένως δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι το 2018.

«Δυστυχώς, η Αθήνα πρέπει να πληρώσει περίπου 15 δισ. ευρώ το 2019 – κάτι που δύσκολα θα γίνει εάν η Ευρωζώνη δεν συνεχίσει να τη στηρίζει», συμπληρώνει ο δημοσιογράφος.