Μπακογιάννη: Κινδυνεύουν με λουκέτο 13.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μπακογιάννη: Κινδυνεύουν με λουκέτο 13.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Για διαστρέβλωση των στοιχείων της ΓΣΕΒΕΕ κατηγορεί τη βουλευτή της ΝΔ το υπουργείο Οικονομίας

Τον κίνδυνο να κλείσουν 13.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να χαθούν πάνω από 25.000 θέσεις εργασίας μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, επισημαίνει η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, επικαλούμενη την εξαμηνιαία έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος.

Σε ερώτηση της προς τους υπουργούς Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, η κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζει ότι «η μειωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών σε συνδυασμό με τις υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις οδηγούν στη συσσώρευση χρεών, στο κλείσιμο επιχειρήσεων και στη διεύρυνση της αδήλωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Παράλληλα, η βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς εάν «η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στην αγορά που οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε "λουκέτο" και δημιουργεί στρατιές νέων ανέργων» και εάν σκοπεύει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Υπ. Οικονομίας: Η κ. Μπακογιάννη προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο

«Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη προσπαθεί για μια ακόμη φορά να κάνει το άσπρο μαύρο. Επικαλούμενη την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ συμπεραίνει ότι στην αγορά εμφανίζεται αρνητικό κλίμα, όμως οι αριθμοί τη διαψεύδουν», υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομίας σε σχόλιό του για τα όσα αναφέρει η βουλευτής της ΝΔ.

Όπως σχολιάζει το υπουργείο:

«Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι υπάρχουν «σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» και υπογραμμίζει τη «βελτίωση των οικονομικών δεικτών».

Επιπλέον, ο δείκτης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας μειώνεται σημαντικά, ενώ καταγράφεται «για πρώτη φορά θετικό ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών, γεγονός που φαίνεται να σηματοδοτεί την έξοδο από τη φάση ύφεσης και την είσοδο σε μια περίοδο κανονικότητας».

Σε ότι αφορά στα «λουκέτα» που επικαλείται η κα. Μπακογιάννη, η ίδια έρευνα σημειώνει ότι «αρχίζουν να μειώνονται», προσθέτοντας πως  «από τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις προβολές για την πορεία της οικονομίας (εκτίμηση για μεγέθυνση 1,5%-2%), διαφαίνεται πως διανύουμε μια περίοδο στην οποία οι επιχειρήσεις που θα διακόπτουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, θα είναι λιγότερες από τις νέες επιχειρήσεις».

Στην ίδια έρευνα, άλλωστε, χαρακτηρίζεται ως ρεαλιστική η πρόβλεψη για ποσοστό 2% ως ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2017.

Τέλος, ο δείκτης Οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Economic Sentiment Indicator - ESI) δείχνει ότι τον Αύγουστο του 2017 αυξήθηκε  στις 99,0  μονάδες από 98,2 μονάδες τον Ιούλιο του 2017 και 91,8 μονάδες το 2016.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, όχι της κυβέρνησης, αλλά των αριθμών της ελληνικής οικονομίας. Και σε αυτή θα πρέπει να προσγειωθούν στη ΝΔ».