Ξαφνική κόντρα δήμων-περιφερειών για τα χρήματα της αυτοδιοίκησης

Ξαφνική κόντρα δήμων-περιφερειών για τα χρήματα της αυτοδιοίκησης

«Πόλεμος δηλώσεων» μεταξύ Πατούλη και Αγοραστού

Ξαφνική κόντρα ξέσπασε ανάμεσα σε περιφέρειες και δήμους, με αφορμή μία αναφορά του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη στο πώς γίνεται η διαχείριση των χρημάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, σε σημείο της επίμαχης ανακοίνωσης-δήλωσης, ο κ. Πατούλης σημειώνει: «Το κράτος και οι Περιφέρειες, που διαχειρίζονται και τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, οφείλουν ν’ αντιληφθούν ότι πρέπει επιτέλους να διαθέσουν τα κατάλληλα κονδύλια για μία αποτελεσματική Πολιτική Προστασία στη χώρα».

Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την ανακοίνωση του κ. Πατούλη, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) Κ. Αγοραστός εξέφρασε την έκπληξή του και πρόσθεσε: «Πρόκειται για άνευ ιστορικού προηγούμενου παραποίηση της πραγματικότητας, αλλά και πρωτοφανές θεσμικό ατόπημα. Είναι δυνατόν δήμαρχος για 11 συναπτά χρόνια και επί τριετία πρόεδρος της ΚΕΔΕ να δηλώνει ότι τα χρήματα των 325 Δήμων δεν τα χειρίζονται οι εκλεγμένες δημοτικές Αρχές; Συνειδητοποιεί άραγε τι λέει; Συνειδητοποιεί ότι κινούμενος μονότονα με βάση το μοτίβο «πάντα φταίει κάποιος άλλος» δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες ούτε στη χώρα μας ούτε στην Αυτοδιοίκηση ούτε στην κοινωνία;».

Απαντώντας στη δήλωση του κ. Αγοραστού, ο Γ. Πατούλης σε δήλωσή του τονίζει πως «δεν εξυπηρετεί το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών η ταύτιση της ΕΝΠΕ με τις πολιτικές του κεντρικού κράτους».

Ο κ. Πατούλης στη δήλωση – απάντησή του σημειώνει ότι τα χρήματα των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων «διαχειρίζεται το κεντρικό Κράτος και όχι η Αυτοδιοίκηση» και προσθέτει σαν ενδεικτικό παράδειγμα «αυτό που ζήσαμε με τις πρόσφατες πυρκαγιές και την έλλειψη επαρκούς σχεδιασμού όσον αφορά την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας».

Επίσης, σημειώνει ότι θεσμικό ατόπημα δεν συνιστούν οι δικές του δηλώσεις, αλλά το γεγονός ότι «το Κεντρικό Κράτος δεν εφαρμόζει το Σύνταγμα που προβλέπει την οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης», «η μη απόδοση στην αυτοδιοίκηση των πόρων που προβλέπει ο Καλλικράτης» και το γεγονός ότι «η κυβέρνηση παίρνει "με τον τσαμπουκά", με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίζει αδιέξοδες διαπραγματεύσεις».