Φυλάκιση 8 ετών με αναστολή για τον Τάσο Μαντέλη

Φυλάκιση 8 ετών με αναστολή για τον Τάσο Μαντέλη

Ο 72χρονος πρώην υπουργός καταδικάστηκε για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

Σε κάθειρξη 8 ετών, με αναστολή, καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, για τη μίζα των 450.000 γερμανικών μάρκων που φέρεται να έλαβε από τα " μαύρα ταμεία" της Siemens.
Ο 72χρονος πρώην υπουργός καταδικάστηκε για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ενώ το δικαστήριο του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έκαναν δεκτό το αίτημα του πρώην υπουργού για αναστολή της ποινής του έως την έφεση με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και τη διατήρηση της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας του ποσού των 50.000 ευρώ.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών στο 80χρονο στέλεχος της Siemens, Ηλ. Γεωργιου, για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ παράλληλα ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και επιπλέον της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ.

Σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή, καταδικάστηκε για την πράξη της απλής συνδρομής στο ξεπλυμα βρώμικου χρήματος ο Αλ. Μαντάς. Στον άλλοτε στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Το δικαστήριο αθώωσε την πρώην εφοριακό Αντωνία Μάρκου αλλά και τον κουμπάρο του πρώην υπουργού, Γ. Τσουγκράνη.

Οι δικαστές έκαναν δεκτές τις αιτήσεις της πολιτικής αγωγής για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 50.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο ενώ για τον ΟΤΕ δέχθηκε αποζημίωση ποσού 30 ευρώ, με επιφύλαξη.

Την ίδια ώρα το δικαστήριο απέρριψε τη δήλωση κατηγορουμένων για επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε στη δήμευση του ποσού των 230.000 ευρώ που έχει κατασχεθεί και κατατεθεί.

Τόσο ο πρώην υπουργος Τάσος Μαντέλης όσο και ο Γ. Τσουγκράνης, είχαν δηλώσει ότι παραχωρούν το σύνολο του ποσού των 450.00 γερμ. μάρκων (230.000 ευρώ) που χαρακτηρίστηκε ως ζημία, στο Δημόσιο σε μια κίνηση να τύχουν ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης.

Με την ομόφωνη απόφαση του το δικαστήριο δέχτηκε πως ο πρώην υπουργός κατάφερε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ.

Η υποθεση ειχε διαχωριστεί από την κύρια δικογραφία για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens . Η δίκη είχε ξεκινήσει πριν περίπου τέσσερα χρόνια αλλά λόγω της πολύμηνης αποχής των συνηγόρων είχε καθυστερήσει και μετά από περίπου τρία χρόνια διαδικασίας, το δικαστήριο ανέβαλε ,λόγω θανάτου του προέδρου της έδρας. Με νέα σύνθεση το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε εκ νέου τη δίκη τον περασμένο Νοέμβριο για να εκδόσει σήμερα την απόφαση του.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η πρόεδρος της έδρας είπε : «Ευχαριστούμε για την αψογη διαδικασία. Λυπάμαι αλλά αυτή είναι η απόφασή μας».