Κοτζιάς: Έμαθε ο Τσαβούσογλου ότι πάω στην Κύπρο και κάνει το ίδιο

Κοτζιάς: Έμαθε ο Τσαβούσογλου ότι πάω στην Κύπρο και κάνει το ίδιο

«Συνηθίζει να με ακολουθεί. Αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να είχε και τους ίδιους στόχους», σχολιάζει ο υπουργός Εξωτερικών

«Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και σοβαρή» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση που είχε με τον προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα τα Σκόπια.

Ο κ. Νίμιτς, όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών, τον ενημέρωσε για το κλίμα που βρήκε στη γειτονική χώρα, ενώ από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς τον ενημέρωσε «για το πώς σκεφτόμαστε εμείς, μετά από τις συναντήσεις που κάναμε με την καινούργια κυβέρνηση του βόρειου γείτονά μας».

Συμφώνησαν εξάλλου να μείνουν σε επαφή και να αναζητήσουν τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσαν να ανοίξουν μία διαδικασία για την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις καλής θέλησης από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων, ο κ. Κοτζιάς σχολίασε ότι επικοινωνιακά υπάρχουν, όμως μένει να φανούν και ουσιαστικά.

Όσον αφορά στο ταξίδι του στην Κύπρο, παράλληλα με την επίσκεψη του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε: «Έμαθε ότι επισκέπτομαι εγώ την ελεύθερη Κύπρο και αποφάσισε και εκείνος να κάνει το ίδιο. Συνηθίζει να με ακολουθεί. Αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να είχε και τους ίδιους στόχους. Εμείς πάμε στην Κύπρο να συζητήσουμε τη συνέχεια της Διάσκεψης που έγινε στην Ελβετία, τον τρόπο που θα πρέπει να μεθοδεύσουμε ώστε να ετοιμαστεί με πιο σωστό και πιο αποτελεσματικό τρόπο μια μελλοντική διαπραγμάτευση, να κουβεντιάσουμε για τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου στις διμερείς [σχέσεις], αλλά και για ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, όπως επίσης να κουβεντιάσουμε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα την πορεία της Τουρκίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δη την τελωνειακή ένωση».