Αχτσιόγλου: Στο στόχαστρο οι παρανομίες στην αγορά εργασίας

Αχτσιόγλου: Στο στόχαστρο οι παρανομίες στην αγορά εργασίας

Για τη μείωση της ανεργίας αλλά και την έξοδο από την αυστηρή επιτήρηση μιλά η υπουργός Εργασίας

Για τη σταθερή μείωση της ανεργίας μιλά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα REAL NEWS, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου. «Τον Απρίλιο του 2017 είχε μειωθεί στο 21,7% έναντι 23,6% τον Απρίλιο του 2016. Μέσα σε ένα 12μηνο δηλαδή είχαμε μείωση σχεδόν 2 ποσοστιαίων μονάδων και σήμερα βρισκόμαστε στα επίπεδα των αρχών του 2012. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση αυτή παρέλαβε την ανεργία κοντά στο 26,5%. Επίσης, το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων του πρώτου εξαμήνου του 2017 είναι θετικό κατά 256.000 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα», επισημαίνει.

Στο πλαίσιο των ενεργειών του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η κ. Αχτσιόγλου τονίζει: «Μέχρι το τέλος του έτους έχουν σχεδιαστεί προγράμματα για περίπου 46.000 ανέργους, που αφορούν, μεταξύ άλλων, νέους, άτομα άνω των 55 ετών που δυσκολεύονται ιδιαίτερα να βρουν εργασία, άτομα με αναπηρία, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού».

Η υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει ως βασική προτεραιότητα του υπουργείου την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, σημειώνοντας: «Μέσα από ένα πλέγμα παρεμβάσεων στοχεύουμε στην επιβολή της νομιμότητας στους χώρους δουλειάς: με την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει τους ελέγχους αγροτικές εργασίες, βάζοντας έτσι ένα οριστικό τέλος στις “Μανωλάδες”». «Πριν λίγες μέρες εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 7,6 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ενός συνολικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας» τονίζει, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά «μπαίνει στο στόχαστρο με οργανωμένο τρόπο εκτός από την αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία, όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα πρόστιμα σε μεγάλες τράπεζες».

Αναφορικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης μετά το κλείσιμο της αξιολόγηση η υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει: «Στρατηγικός μας στόχος είναι ασφαλώς η έξοδος από το μνημόνιο και την αυστηρή επιτήρηση το καλοκαίρι του 2018. Νομίζω ότι η συμφωνία με την οποία ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση θέτει στέρεες βάσεις για την εξέλιξη αυτή».