Άγκυρα εναντίον Τσίπρα: «Του επιστρέφουμε τις απρέπειες»

Άγκυρα εναντίον Τσίπρα: «Του επιστρέφουμε τις απρέπειες»

Έντονη ενόχληση στην Τουρκία για τη δήλωση του πρωθυπουργού περί «γαβγισμάτων»

Την ενόχληση της Άγκυρας προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε σκληρή ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα, επιστρέφοντας σε αυτόν «κατά λέξη τις απρεπείς εκφράσεις, εφόσον αληθεύουν [...] τις οποίες αναφέρθηκε ότι έκανε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη στις 13 Ιουλίου, απαντώντας σε ερώτηση».

«Τέτοιες εκφράσεις δεν αρμόζουν ούτε στην προσωπικότητα του πρωθυπουργού Τσίπρα και ούτε στο αξίωμά του», υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εκφράζοντας την προσδοκία ότι «οι υψηλόβαθμοι Έλληνες αξιωματούχοι θα δείξουν υπεύθυνη στάση ως προς τα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία».

Η αναφορά του πρωθυπουργού που φαίνεται να ενόχλησε την Άγκυρα ήταν η ρήση που χρησιμοποίησε όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, ότι ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαβγίζει.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας», τόνισε εξάλλου ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι όποιος έχει σχέδιο, είναι σταθερός και διαπραγματεύεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.