Τσίπρας: Αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους, κοιτάμε μπροστά

Τσίπρας: Αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους, κοιτάμε μπροστά

Εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό ο τερματισμός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, τονίζει ο πρωθυπουργός

Εξαιρετική είδηση, με ιδιαίτερο συμβολισμό και ένα ακόμα «καθοριστικό βήμα» για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ανακοίνωση από το Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί για τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί και την απάντηση στους καταστροφολόγους.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα μπήκε το 2009, λίγο πριν μπει στα μνημόνια, με έλλειμμα τότε 15,1% του ΑΕΠ», είπε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και σημείωσε: «Σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018. Πρόκειται για ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Διότι μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης».

Και το σημαντικότερο, είπε ο πρωθυπουργός, είναι «ότι δε ξεπερνάμε μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αναβαθμίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας απάντησε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Εμείς, λοιπόν, αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά. Τους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκαλιά για την ελληνική οικονομία».

Νωρίτερα, στη σύντομη συνομιλία με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη μόλις έφθασε στο εκθεσιακό κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «αποτελεί ρεκόρ ταχύτητας ο χρόνος που μεσολάβησε από την εξαγγελία του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας μέχρι την υλοποίησή του».

«Ήρθαμε περισσότερο για να σας ακούσουμε. Σας θέλουμε πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσους», είπε ο κ. Τσίπρας ο οποίος ζήτησε από τον περιφερειάρχη να πληροφορηθεί πόσοι φορείς εκπροσωπήθηκαν στο Συνέδριο, και εκείνος απάντησε ότι κυμαίνονται από 150 έως 200.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν οι υπουργοί και βουλευτές οι οποίοι έκαναν και έναν πρώτο απολογισμό των εργασιών του Συνεδρίου που είναι το πρώτο πανελλαδικά και των ζητημάτων που τέθηκαν.