Δήμευση περιουσίας και φυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου

Δήμευση περιουσίας και φυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου

Ποινή φυλάκισης για το Πόθεν Έσχες

Το ποσό των περίπου 100.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου για να παραμείνουν εκτός φυλακής μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου που τους καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, έκαστος, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ-όπως και πρωτοδίκως- για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες».

Επιπλέον, το δικαστήριο αποφάσισε τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του ζευγαριού και συγκεκριμένα της επικαρπίας του σπιτιού της Κηφισιάς που ανήκει στο γιο τους.

«Δεν είχαν δόλο»

Το ζεύγος Παπαντωνίου, το οποίο επέλεξε να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο και να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο , κατηγορείται πως δεν συμπεριέλαβε στη δήλωση πόθεν εσχες τη κατάθεση των 1.311.000 ευρώ της Σταυρούλας Κουράκου στην Ελβετία, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Μέσω του συνηγόρου τους Τάσου Τριανταφύλλου οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν πως δεν είχαν δόλο να αποκρύψουν την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση. Πίστευαν , όπως είπε ο δικηγόρος , ότι δεν είχαν νομική υποχρέωση να δηλώσουν το επίμαχο ποσό στο Πόθεν Έσχες καθώς θεωρούσαν ότι αφού έγινε καταπίστευμα, δεν είχαν πλέον την κυριότητα του.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο πρώην ελεγκτής του ΣΔΟΕ, Στυλιανός Παπαδάκης ο οποίος κατέθεσε πως σε όλες τις κινήσεις του ζευγαριού από το 2000 μέχρι το 2010, που αφορούν την επίμαχη κατάθεση, αποδεικνύουν ότι υπήρξε μεθόδευση.

Στο δικαστήριο κατέθεσε δικηγόρος, οικογενειακός φίλος του ζευγαριού ο οποίος υποστήριξε ότι συμβούλευσε την κυρία Κουράκου να μεταφέρει τα χρήματα σε trust προκειμένου να περάσουν στα δυο παιδιά της από τον πρώτο της γάμο.

Στην αγόρευση της η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες.

«Δεν αποδείχθηκε η πηγή των χρημάτων η οποία και αγνοείται. Ήταν σύζυγοι που συμβιώνουν, ουδείς λόγος υπήρχε να αποκρύψει η κυρία Κουράκου την ύπαρξη του trust από τον σύζυγο της. Εφόσον προέρχονταν από τον πρώην σύζυγο γιατί να μην γνωρίζει την ύπαρξη αυτή του ποσού ο πρώτος κατηγορούμενος. Αυτός που μεσολάβησε για κατάθεση ήταν φίλος του δεύτερου κατηγορούμενου. Δεν ήξεραν ότι έπρεπε να το δηλώσουν. Οποιοδήποτε πολίτης θα ρωτούσε εκατό φορές νομικούς για το εάν έπρεπε να το δηλώσει. Να κηρυχθούν ένοχοι αμφότεροι οι κατηγορούμενοι» είπε η εισαγγελική λειτουργός.