Πανούσης: Να συγκυβερνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Τσίπρα

Πανούσης: Να συγκυβερνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Τσίπρα

«Δεν μπορεί να αρνηθεί κανένας ότι έχουμε έναν κοινό παρονομαστή και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ»

Την εκτίμηση ότι "η κεντροαριστερά του μέλλοντος θα έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ" και "αρχηγό τον κ. Τσίπρα" διατύπωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

Είπε ακόμη πως δεν καταλαβαίνει την άρνηση της Φώφης Γεννηματά στο άνοιγμα που έκανε ο πρωθυπουργός για διάλογο, ενώ επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει μεγάλο δίλημμα την επόμενη μέρα και πρότεινε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να τα βρουν και να συνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο.

"Πιστεύω πως η κεντροαριστερά του μέλλοντος θα έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και -κατά τη γνώμη μου- αρχηγό τον κ. Τσίπρα" είπε ο κ. Πανούσης, σύμφωνα με τον οποίο "το πιο φυσιολογικό, παρά την κυβερνητική κόπωση του ΠΑΣΟΚ και παρά την πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτοί οι δύο χώροι να βρουν έναν τρόπο να συγκυβερνήσουν".

"Δεν μπορεί να αρνηθεί κανένας ότι έχουμε έναν κοινό παρονομαστή και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητα από τα δεκάδες λάθη και των μεν και των δε. Εγώ έχω κριτικάρει και ζητήματα πολιτικής και ζητήματα ήθους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν παύει, όμως, μακροπολιτικά να βλέπεις ότι είναι ένα κόμμα αριστερό, μέσα στο οποίο γεννιέται μια καινούρια αντίληψη, συμφωνείς ή διαφωνείς. Δεν αμφιβάλλει κανείς και ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προσφέρει στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τις αποκλίσεις προσώπων, στρατηγικών, καταστάσεων κ.λπ", εξήγησε.

Σχολιάζοντας, δε, την απόρριψη της πρότασης του κ. Τσίπρα για διάλογο από το ΠΑΣΟΚ σημείωσε: "Αν απορρίπτεις αυτή τη μορφή της κεντροαριστεράς -εγώ την ονομάζω σοσιαλιστική δημοκρατική αριστερά- τι προβάλλεις ως λύση; Ο λαός τον ενδιαφέρει να κυβερνηθεί. Απορρίπτοντας την 'κεντροαριστερά' επιλέγεις τι ακριβώς; Επιλέγεις μια μοναχική πορεία ενός κόμματος που ήταν 40% και πλέον, κυβέρνησε 20 χρόνια και τώρα πολεμάει να φέρει σε ισορροπία τις αντιμαχόμενες τάσεις μέσα στους κόλπους του; Αυτό είναι το ζητούμενο της Ελλάδος; Πολλώ μάλλον που ο κ. Τσίπρας έχει κάνει και ένα άνοιγμα και λέει: 'ελάτε να συζητήσουμε'. Δεν είναι εύκολος αυτός ο διάλογος, αλλά το άνοιγμα, είναι άνοιγμα. Άρα, εγώ δεν το καταλαβαίνω αυτό, το σέβομαι πλήρως, αλλά δεν νομίζω πως θα τελειώσει έτσι αυτή η ιστορία. Νομίζω πως αυτές οι δηλώσεις έχουν να κάνουν και με τη συγκυρία του συνεδρίου που πρέπει οι διάφορες απόψεις προσωπικοτήτων με κάποιο τρόπο να εναρμονιστούν για να μην συγκρουστούν, αλλά θα είναι μεγάλο το δίλημμα του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα".

Ερωτηθείς για πρόσφατη τοποθέτησή του υπέρ της εκλογής νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πανούσης διευκρίνισε πως "αυτό το μόρφωμα, αυτή η ιστορικότητα του ΠΑΣΟΚ που δεν αμφισβητεί κανένας, θα πρέπει να πάρει μια νέα δυναμική" και πρόσθεσε: "Δεν γίνεται έτσι, με ανακύκλωση των προσώπων. Οι δέκα ιστορικοί ηγέτες να στηρίξουν το νέο άνθρωπο, το νέο μυαλό που θα τραβήξει μπροστά το ΠΑΣΟΚ".

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο κ. Πανούσης σημείωσε: "Δεν μπορούμε να ζήσουμε με τις καχυποψίες. Η κυβέρνηση είναι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και πρέπει να στηριχθεί από τον λαό. Αυτή η ιστορία της καθημερινής αμφισβήτησης, της καχυποψίας, της υπονόμευσης, κατ' ουσίαν ροκανίζει το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι [...] Πρέπει να στηρίξουμε το όποιο όφελος, την όποια θετική πλευρά των διαπραγματεύσεων. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα βρει τα λάθη και τις αποκλίσεις".

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανέφερε -μεταξύ άλλων- πως "η κίνηση 'Παραιτηθείτε' με βρίσκει συνταγματικά, πολιτικά, ηθικά, προσωπικά τελείως αντίθετο" και σημείωσε πως "πρέπει να έχουμε μια ωριμότητα στη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό".