Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο Μαξίμου

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο Μαξίμου

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την ΠΟΕ - ΟΤΑ για συνάντηση σήμερα το πρωί

Στο καλό κλίμα, υπό το οποίο διεξήχθη η συζήτηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στάθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, στη διάρκεια της παρουσίας αντιπροσωπείας των εργαζομένων στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Τέθηκαν στο τραπέζι νέες προτάσεις και θα πάμε στην εκτελεστική επιτροπή να τις αξιολογήσουμε και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά την έξοδό του από το Μαξίμου.

Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει κάποια περαιτέρω δήλωση σχετικά με το εάν θα υπάρξει θετική κατάληξη στη συνέχεια.

Ωστόσο διευκρίνισε πως υπήρξαν βελτιώσεις στην τροπολογία Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, καθώς ελήφθη υπόψιν και η πρόταση της Ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την ΠΟΕ - ΟΤΑ για συνάντηση σήμερα το πρωί, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατέθεσε νομοθετική πρόταση χθες αργά το βράδυ στη Βουλή.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή θα υπογραφούν νέες συμβάσεις για όσους τώρα εργάζονται ως συμβασιούχοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εφόσον οι δήμαρχοι το επιλέξουν και διαθέτουν πιστώσεις, οι οποίες θα ισχύσουν το αργότερο έως τις 31/3/2018 διασφαλίζοντας έτσι την απασχόληση των συμβασιούχων άλλους εννέα μήνες. Παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα θα κληθούν οι δήμαρχοι να καταθέσουν τα αιτήματά τους για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας, ανάλογα με τις ανάγκες τους και τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Στη συνέχεια, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, ενώ το όριο της ηλικίας αυξάνεται κατά 5 έτη (συνήθως το όριο ηλικίας είναι τα 45 έτη), ενώ παράλληλα θα προβλέπεται επιπλέον μοριοδότηση για όσους έχουν εργαστεί ως συμβασιούχοι στον τομέα της καθαριότητας.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Συνθήκες ασφυξίας, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία διαμορφώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα και στα άλλα αστικά κέντρα της χώρας από τα βουνά των σκουπιδιών και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι η χθεσινή παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Ο εισαγγελικός λειτουργός που χειρίζεται την έρευνα έλαβε εντολή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο να μελετήσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και να κρίνει αν από τη συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους της πρωτεύουσας προκύπτει η διάπραξη του κακουργήματος της διακεκριμένης περίπτωσης ρύπανσης περιβάλλοντος και του πλημμελήματος της παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου.

Η εντολή του εισαγγελέα είναι, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης των δύο αδικημάτων, να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να απαγγελθούν κατηγορίες.