Τσίπρας: Η ΕΕ δοκιμάζεται στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Τσίπρας: Η ΕΕ δοκιμάζεται στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Από την πλευρά της Ελλάδας γίνονται βήματα για καλή γειτονία με την Τουρκία, τονίζει ο πρωθυπουργός

Η Ευρώπη πρέπει να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, σημείωσε πως στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκαν κοινά βήματα για ευρωπαϊκούς μηχανισμούς επιστροφής μεταναστών στις χώρες τους, ενώ διευκρινίστηκε πως η λίστα των ασφαλών χωρών υποδοχής θα είναι συνολική ευρωπαϊκή υπόθεση.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και επεσήμανε ότι η ΕΕ δοκιμάζεται στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στις διαδικασίες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, παρατήρησε.

«Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής και με αποφασιστικότητα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός», υπογράμμισε.

Διεμήνυσε πως από την πλευρά της Ελλάδας γίνονται βήματα για καλή γειτονία με την Τουρκία, όμως από την πλευρά της Τουρκίας παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα στο Αιγαίο, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγιά Σοφιά, απάντησε: «Να συμμορφωθεί η Τουρκία με όσα προβλέπουν οι συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να αφήσει κατά μέρος αυτές τις προκλήσεις».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως πρόκειται για μία προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Αγιά Σοφιά με τρόπο που δεν αρμόζει στην ιστορία και τον χαρακτήρα του μνημείου και υπενθύμισε πως «η σταθερή και σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης βρήκε ανταπόκριση από την Unesco και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ».

Δήλωσε ακόμα πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι οι πόροι που θα διατεθούν για το ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας δεν θα αφαιρεθούν από το ταμείο συνοχής.

Όσον αφορά στη δική του παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής, είπε ότι αναφέρθηκε στην ανάγκη μίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την προσέλκυση επενδύσεων και την αξιοποίηση των κοινοτικών επιδοτήσεων, στην ανάγκη διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης με βασικά χαρακτηριστικά την καινοτομία και την εξωστρέφεια, ενώ επεσήμανε την αντίφαση του να γίνεται λόγος για πολιτική προστατευτισμού, αλλά όχι για έννοιες όπως ο διαμοιρασμός ρίσκου και η φορολογική δικαιοσύνη.

Όσον αφορά στη συμφωνία του Eurogroup, δήλωσε: «Έχουμε όχι το τέλος του δρόμου, αλλά το άνοιγμα του δρόμου για την έξοδο από την κρίση. Πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός και αυτό το επιβεβαιώνουν αυτές τις μέρες και οι αγορές. Σήμερα είχαμε τη χαμηλότερη τιμή σε δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου από την έναρξη της κρίσης το 2010».