Αλέξης Τσίπρας: Άνοιξε καθαρός διάδρομος εξόδου από τα Μνημόνια

Αλέξης Τσίπρας: Άνοιξε καθαρός διάδρομος εξόδου από τα Μνημόνια

Αποδεκτή η γαλλική πρόταση, με ρήτρα ανάπτυξης, τονίζει ο πρωθυπουργός

Μετά την απόφαση του Eurogroup, άνοιξε «καθαρός διάδρομος εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια», τόνισε, εισαγωγικά, στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Δεν χρειάζεται, ωστόσο, εφησυχασμός, είπε απευθυνόμενος στους υπουργούς.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός εξήγησε γιατί η συμφωνία ικανοποιεί τους πολιτικούς στόχους που η κυβέρνηση είχε θέσει προηγουμένως. Για τέσσερις λόγους:

1. Σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά τη λήξη του προγράμματος.

2. Αποδεκτή η γαλλική πρόταση, με ρήτρα ανάπτυξης.

3. Δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις τόνωσης της ανάπτυξης -ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

4. -και πιο σημαντικό σύμφωνα με την αξιολόγηση του πρωθυπουργού: Δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και έμπρακτη στήριξη των εταίρων για έξοδο στις αγορές.

Τι αποφασίστηκε για τους συμβασιούχους

Το ζήτημα των συμβασιούχων, επίσης, απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα λόγω των περίπλοκων νομικών διαδικασιών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επισημαίνουν πως η πανσπερμία σχέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια δυσκολεύουν τη λύση του προβλήματος, καθώς οι περίπου 60.000 εργαζόμενοι δεν απασχολούνται στο δημόσιο τομέα με τις ίδιες μορφές εργασίας (π.χ. συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ, προγράμματα ανέργων, συμβάσεις έργου κ.λπ.)

Το Υπουργικό εξουσιοδότησε τους συναρμόδιους υπουργούς ώστε να αναζητήσουν και να βρουν τη βέλτιστη λύση.