Τι είπε ο Τσίπρας σε Μητσοτάκη, Γεννηματά, Κουτσούμπα – Οι σπόντες και οι «μαχαιριές»

Τι είπε ο Τσίπρας σε Μητσοτάκη, Γεννηματά, Κουτσούμπα – Οι σπόντες και οι «μαχαιριές»

«Για τα εθνικά είμαι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης», είπε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ

Το πρόσφατο Eurogroup και οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν και σήμερα στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σήμερα με τις συναντήσεις του με τους επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, και του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Κουτσούμπας: Ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει

Η πρώτη χρονικά συνάντηση ήταν αυτή με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συζήτησης που είχε με τον πρωθυπουργό δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, από καμιά εξέλιξη με τους εταίρους μέσα σε αυτήν την κατάσταση», προσθέτοντας: «Νέα μνημόνια, τα οποία πλέον είναι μνημόνια διαρκείας, αν όχι προγράμματα, νέες ρυθμίσεις για αντιλαϊκά μέτρα, νέα νομοθεσία που θα πλήττουν πάλι τα λαϊκά εισοδήματα και φυσικά δεν πρόκειται να βάλουν φρένο ή να καταργήσουν προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες πληρώνει ο ελληνικός λαός σήμερα πολύ ακριβά».

«Ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει, άρα η πάλη του είναι η μόνη διέξοδος σε αυτήν την κατάσταση. Δεν πρέπει κανείς μας να ακούει τα μεγάλα λόγια περί ανάπτυξης. Η όποια ανάπτυξη, αν έλθει, θα είναι μικρή, αναιμική, θα αφορά μόνο κάποιους τομείς της οικονομίας, θα αφορά συγκεκριμένους μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι βεβαίως θα μεγαλώνουν την κερδοφορία τους, εκμεταλλευόμενοι τους εργαζόμενους και ο ελληνικός λαός, πάλι, θα είναι το μόνιμο υποζύγιο, ματώνοντας για τα πλεονάσματα και τα κέρδη των λίγων», σημείωσε ακόμα.

Για το Κυπριακό, ξεκαθάρισε ότι «εξακολουθεί να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Από αυτό δεν πρέπει να φύγουμε. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη ως ΚΚΕ: Μιλάμε για μία Κύπρο ενιαία, για ένα κράτος και όχι για δύο κράτη, κοινή πατρίδα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκυπρίων και όλων των υπολοίπων που υπάρχουν και ζουν στην Κύπρο, με μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και βεβαίως χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς προστάτες».

«Το καθοριστικό ζήτημα και σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ότι χρειάζεται να αναφέρεται ρητά η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, όπως και το τέλος σε αυτό το απαράδεκτο, αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων. Είναι καθοριστικά ζητήματα αυτά και με βάση αυτά πορευόμαστε», υπογράμμισε.

Βγήκαν τα... μαχαίρια με Γεννηματά

Τη σκυτάλη πήρε η Φώφη Γεννηματά, με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξε μπροστά στις κάμερες σαφείς πολιτικές αιχμές.

Ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά ρώτησε την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «πώς πάτε;», για να λάβει την απάντηση από τη Φώφη Γεννηματά ότι έχει γυρίσει όλη την Ελλάδα εν όψει του συνεδρίου της παράταξης.

«Αυτά είναι τα θετικά τού να έχεις χρόνο, και γυρνάς όλη την Ελλάδα και βλέπεις κόσμο, είναι αλλιώς, όταν είσαι στην κυβέρνηση δεν έχει καθόλου χρόνου γι' αυτά», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχει και τα θετικά της η περίοδος αυτή για μας, ανασυγκροτούμαστε, ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας, τον βηματισμό μας, την επικοινωνία μας με τη βάση, το χρειαζόμαστε», ανταπάντησε η Φώφη Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε επισημαίνοντας πως «το γεγονός ότι μας δίνεται, εννοώ ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα, ένας χρόνος χωρίς αυτήν την πίεση, μία ανάσα να μπορέσουμε να αναστοχαστούμε και να δούμε λίγο και το μέλλον της χώρας, και τις διαφωνίες και τις συμφωνίες μας, είναι καλό».

«Καλά, δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά στο λαιμό μάς την έχεις βάλει», του απάντησε αιχμηρά η κ. Γεννηματά.

«Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανταπάντησε: «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, μας έχεις βάλει σε δύο καινούρια μνημόνια, οπότε τώρα δεν έχεις περιθώριο να τα λες αυτά», για να λάβει την απάντηση του πρωθυπουργού σε σαφώς χιουμοριστικό πνεύμα: «Θα πάμε μαζί στο Καστελόριζο, θα πάρω και τον Γιώργο μαζί, σε έναν χρόνο» (εννοώντας τον Γιώργο Παπανδρέου).

«Θα σε πάω στη Σύμη για να δεις πώς πραγματικά χτυπά η καρδιά τη ακριτικής Ελλάδας. Αυτό που είναι βέβαιο Αλέξη μου είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες ψεύτικες ελπίδες», σχολίασε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας: «Ο ελληνικός λαός αυτό που ζητάει απ' όλους μας αυτήν τη στιγμή είναι η ειλικρίνεια. Θέλει να ξέρει πού βρίσκεται, ποιες είναι οι προοπτικές του, τι πραγματικά μπορεί να γίνει για τον κόσμο. Λοιπόν, δοκιμάστηκαν και τα μεγάλα λόγια και όλα αυτά και οι υποσχέσεις, καταλάβανε όλοι πού βρισκόμαστε, από δω και πέρα είναι τι γίνεται...».

Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραστεί στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο τέλος του μήνα, αν του το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του.

Μητσοτάκης: Για τα εθνικά είμαι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης

Ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος κατόπιν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε πως αποτελεί θεσμική του υποχρέωση να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά θέματα, παρά τις οποίες διαφωνίες υπάρχουν.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι για την οικονομία θα υπάρξει η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή, συνολικά και για τη διαπραγμάτευση, ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια.

«Για τα εθνικά είμαι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης και όταν υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν κατ΄ ιδιαν είμαι πάντα στη διάθεση σας», προσέθεσε.

«Πάντα οι σκέψεις και οι στρατηγικές πρέπει να περιφρουρούνται», σημείωσε ο πρωυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «ζούμε στην εποχή της ενημέρωσης και της ταχύτητας, και όλα μαθαίνονται πολύ γρήγορα».

Βούτσης: Δεν είναι όλα λυμένα

Τέλος, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, στον οποίο ανέφερε πως έχει ενημερώσει ήδη τους πολιτικούς αρχηγούς για την αίσια κατάληξη αναφορικά με την απομείωση του χρέους και το τέλος των προγραμμάτων, ενώ έκανε λόγο για οριστικό τέλος των μνημονίων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η συμφωνία έχει δημιουργήσει στον κόσμο ένα κλίμα, βάσει του οποίου εκτιμάται πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η οριστική πορεία εξόδου από την κρίση βρίσκεται στα χέρια του πολιτικού συστήματος. «Δεν σημαίνει ότι όλα είναι λυμένα», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε πως «την επόμενη εβδομάδα θα γίνει και η συζήτηση στη Βουλή, αλλά προέχει να δούμε και το μετά».

Σχετικά με το Κυπριακό, επανέλαβε την άποψή του ότι η μη λύση είναι λάθος λύση και διεμήνυσε πως η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ και κινείται στη βάση της δίκαιης λύσης που πρέπει και μπορεί να κερδίσει.

Κυβερνητικές πηγές: Άνοιγμα σε Μητσοτάκη για την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ως ήπιο και καλό περιγράφουν κυβερνητικές πηγές το κλίμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνιζαν πως ο πρωθυπουργός περιέγραψε αναλυτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου και χαρακτήρισε εθνικό στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας στις αγορές. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση στα θέματα οικονομίας, ωστόσο δεν πρέπει να εκπέμπονται λάθος μηνύματα προς τους επενδυτές. Η αντιπαράθεση δεν πρέπει να κάνει ζημιά στον εθνικό στόχο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός έκανε άνοιγμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, υπογραμμίζοντας πως στόχος του είναι να επιδιώξει πλατιά διακομματική συναίνεση τόσο ως προς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της (τράπεζας) όσο και ως προς τη διοίκηση της.

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ, για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση και υπογράμμισε πως μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να φτάσει σε επίλυση το ζήτημα.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν και για το μέλλον της Ευρώπης με αιχμή τις συζητήσεις που αναπτύσσονται για τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ένωσης.

Για τις δηλώσεις της κ. Γεννηματά περί «θηλιάς», οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι σε μια συζήτηση που αφορούσε εθνικά θέματα ήρθε να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις και προσέθεταν πως «όταν η κ. Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ, από το 2010 έως το 2015 επέβαλλαν 65 δισ. μέτρα, εκτόξευσαν την ανεργία στο 27%, πήραν το χρέος από το 120% και το πήγαν στο 180% και συρρίκνωσαν την ελληνική οικονομία κατά 25% του ΑΕΠ και σήμερα μιλούν για θηλιά, ήταν αναμενόμενο να λάβει την απάντηση της».

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι ίδιες πηγές τις χαρακτήριζαν αναγκαίες. Είναι σωστό να ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί απευθείας από τον πρωθυπουργό, σημείωναν χαρακτηριστικά. Είναι προφανές πως ο σημερινός πρωθυπουργός σέβεται το Κοινοβούλιο, τους θεσμούς και τους αρχηγούς σε αντίθεση με τους προκατόχους του, σχολίαζαν χαρακτηριστικά.