Στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός: Τι επιδιώκει η Αθήνα και τι η Άγκυρα

Στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός: Τι επιδιώκει η Αθήνα και τι η Άγκυρα

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα έχει συνάντηση με τον Π. Παυλόπουλο, τον Α. Τσίπρα και τον Κ. Μητσοτάκη

Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Μπιναλί Γιλντιρίμ. Η επίσκεψη Γιλντιρίμ γίνεται σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε όξυνση, με περιοδικές εστίες έντασης στο Αιγαίο και – κυρίως- μια διπλωματική διελκυστίνδα για το ΟΧΙ της ελληνικής Δικαιοσύνης στην έκδοση στην Τουρκία των 8 Τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου (15 Ιουλίου του 2016).

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10.30. Οι δυο αντιπροσωπείες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιλντιρίμ θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στη 1 μ.μ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι επιδιώκει η Αθήνα και τι η Άγκυρα από αυτή τη συνάντηση

Η επίσκεψη Γιλντιρίμ στη χώρα μας κανονίστηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στην Κίνα, τον περασμένο μήνα.

Εκτός από την εκτόνωση της έντασης με φόντο το άσυλο στους Τούρκους αξιωματικούς, η ελληνική πλευρά επιδιώκει αλλαγή σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θέτοντας όμως σαφή όρια στις διεκδικήσεις της γείτονος.

Οι επικεφαλής του ελληνικού κράτους αναμένεται να τονίσουν στον κ. Γιλντιρίμ ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας περνά μέσα από την εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο αλλά και την επίλυση του Κυπριακού.

Στην ατζέντα πάντως θα βρεθούν και επιχειρηματικά ζητήματα. Χαρακτηριστικό είναι πως τον Τούρκο πρωθυπουργό στην Ελλάδα συνοδεύουν κορυφαίοι υπουργοί όπως ο υπ. Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και ο Τούρκος υπουργός Υγείας.