Tους Γάλλους ευχαρίστησε ο Τσακαλώτος μετά το Eurogroup

Tους Γάλλους ευχαρίστησε ο Τσακαλώτος μετά το Eurogroup

«H στάση του ΔΝΤ πιο υποστηρικτή από την 22α Μαΐου»

Τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και τους Γάλλους και κυρίως τον υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, ευχαρίστησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος του αποψινού Eurogroup και την απόφαση για την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μετά την αποψινή απόφαση, θα υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για τις αγορές τους επενδυτές και τον ελληνικό λαό.

«Είναι ζωτικής σημασίας να απαριθμήσουμε το χρέος και να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης» ανέφερε. « Όλες οι πλευρές προσπάθησαν για συμβιβασμό , δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε τη στάση του ΔΝΤ «πιο υποστηρικτή από την 22α Μαΐου» και είπε πως μετά τη δήλωση του ΔΝΤ ότι γυρίζουμε μια σελίδα εμπρός «δεν μπορούμε να είμαστε απογοητευμένοι» ενώ δεσμεύτηκε να κάνει «το παν για να γυρίσουμε σελίδα».

Σχετικά με την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, είπε πως το ζήτημα «είναι τεχνικής φύσης, πολιτικής φύσης είναι η δέσμευση». Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης απάντησε πως η ΕΚΤ είναι ένας ανεξάρτητος φορέας και δεν αποφασίζει το Eurogroup επί αυτού του ζητήματος.

«Είμαι ευτυχέστερος σε σχέση με προηγούμενη εβδομάδα» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. Ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ρήτρα ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά ότι το χρέος εξαρτάται πλέον από την ανάπτυξη και από τον ρυθμό που θα πετύχουμε. Επιπλέον στη ανακοίνωση του Eurogroup, ανέφερε, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Ενώ είπε πως από απόψε υπάρχει «περισσότερη σαφήνεια για τους επενδυτές και τον ελληνικό λαό και τις χρηματαγορές». Από τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ προκύπτει μια επαρκής σαφήνεια για το χρέος και υπάρχει ένα καλό σετ παραμέτρων για τον χρονικό ορίζοντα πέρα από το 2023. Για εμάς αυτός ο μεσοπρόθεσμος ορισμένα μετά το 2023 είναι ρεαλιστικός και οι αγορές θα πρέπει να το κρίνουν θετικά, ανέφερε ο κ. Τσακάλωτος .