Η ώρα της χειραφέτησης: Η Ευρώπη παίρνει αποστάσεις από τις ΗΠΑ

Η ώρα της χειραφέτησης: Η Ευρώπη παίρνει αποστάσεις από τις ΗΠΑ

Μέρκελ και Σουλτς δίνουν το σύνθημα για μια ανεξάρτητη Ευρώπη, μετά την αποτυχημένη συνάντηση των G7 στην Ταορμίνα και την τεταμένη συνόδο κορυφής του NATO της περασμένης εβδομάδας.

Υπέρ μιας ισχυρότερης και πιο ενωμένης Ευρώπης τάσσονται η Ανγκελα Μέκρελ και ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Kόμματος της Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σουλτς, μετά την αποτυχημένη συνάντηση των G7 στην Ταορμίνα και το αδιέξοδο που διεφάνη στις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ στην τεταμένη συνόδο κορυφής του NATO της περασμένης εβδομάδας.

«H Eυρώπη είναι η απάντηση. Μια στενότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών, σε όλα τα επίπεδα, είναι η απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θέλει να ταπεινώσει άλλουςκαι παρουσίαζεται ως αυταρχικός ηγεμόνας» δήλωσε ο  Σουλτς στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD,

Μέρκελ: Πρέπει να αγωνιστούμε μόνοι μας σαν Ευρωπαίοι

«Οι καιροί κατά τους οποίους μπορούσαμε να βασιστούμε σε άλλους, έχουν παρέλθει. Το διαπίστωσα τις τελευταίες μέρες. Και για αυτό μπορώ μόνο να πω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας – φυσικά με φιλικά αισθήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη Βρετανία και να είμαστε καλοί γείτονες όπου αυτό είναι δυνατόν με τις άλλες χώρες, ακόμη και με τη Ρωσία. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε μόνοι μας για το μέλλον μας, για τη μοίρα μας ως Ευρωπαίωνς», δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ,  σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μόναχο.  Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται πλήρως στους συμμάχους της, προειδοποίησε η Μέρκελ.

Κατά τη διήμερη σύνοδο της G7 στην Ιταλία ο Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και την Ιαπωνία σε πολλά ζητήματα. Κάποιοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αισθάνθηκαν αποθαρρυμένοι καθώς χρειάστηκε να καταπιαστούν και πάλι με θέματα που ήλπιζαν ότι είχαν διευθετηθεί από καιρό. Στο τέλος της συνόδου ο Τραμπ στήριξε την πρόταση για την καταπολέμηση του προστατευτισμού, όμως αρνήθηκε να υιοθετήσει τη συμφωνία για το κλίμα, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει.

Πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι είναι πλέον πιο αισιόδοξος τώρα, απ' ότι ήταν μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο. "Αυτό για το οποίο είμαι απολύτως σίγουρος μετά από αυτή τη σύνοδο είναι ότι παρά τις κάποιες ασυνήθιστες... εκφράσεις, συμπεριφορές και τα λοιπά, οι εταίροι μας στην G7 είναι πολύ πιο υπεύθυνοι απ' ότι άφηνε να διαφανεί η πρώτη εντύπωση μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ", είπε ο Τουσκ από την Μπρατισλάβα.