Τσίπρας: Η τρομοκρατία δεν εκπορεύεται από μία μόνο θρησκεία

Τσίπρας: Η τρομοκρατία δεν εκπορεύεται από μία μόνο θρησκεία

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληροί το στόχο για 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Την ανάγκη να παραμείνει ισχυρός ο ευρω-ατλαντικός δεσμός, σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στο δείπνο εργασίας όπου παρευρέθηκε στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την παρέμβασή του καταδικάζοντας απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ και εκφράζοντας τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον βρετανικό λαό, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Συνεχίζοντας, στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της Ελλάδας ως παρόχου ασφαλείας και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας εργάζεται και θα εργαστεί σταθερά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως η Ελλάδα θα συνεχίσει, παρά το πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, να πληροί το στόχο που ετέθη στην Ουαλία για 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες.

Δεσμεύθηκε ακόμα πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει, με το ειδικό γεωστρατηγικό της βάρος, να ανταποκρίνεται ενεργά στις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ, και εξέφρασε τη στήριξή του στην ενίσχυση του αμυντικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω πρωτοβουλιών όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία.

Η μάχη κατά της τρομοκρατίας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, εκτιμώντας πως τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα συνεισφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση, και κατόπιν ξεκαθάρισε πως η τρομοκρατία δεν εκπορεύεται από μία μόνο χώρα, μία μόνο θρησκεία ή ακόμη και από μία μόνον ομάδα, αλλά από δίκτυα τα οποία διαχέονται σε όλη την υφήλιο από Ανατολή σε Δύση και από Βορρά σε Νότο, ανεξαρτήτως εθνικών συνόρων, και στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ στις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας πρέπει να εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική της διεθνούς κοινότητας για εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και επ’ ουδενί δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό και να δίνει την εντύπωση «σύγχρονης σταυροφορίας».

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή των τρομοκρατικών δικτύων απαιτείται:

- αποφασιστικότητα, αλλά και η βούληση να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία είχαν επιπτώσεις τόσο στη συλλογική μας ασφάλεια, όσο και στη διεθνή εικόνα της Δύσης

- προσήλωση στην υπόθεση του Αφγανιστάν,

- πρακτικές αποφάσεις, όπως η πρόσφατα ληφθείσα για τη συγκρότηση του περιφερειακού κέντρου για το Νότο, καθώς και δράσεις με άλλους διεθνείς δρώντες. Σε αυτό το πλαίσιο, παρατήρησε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ, χωρίς αποκλεισμούς έναντι του συνόλου των κρατών-μελών.

- η ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας. Κάτι στο οποίο η Ελλάδα διαδραματίζει ουσιαστικό και δραστήριο ρόλο.

Προσφυγικό και Ρωσία

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία αναφορά στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, υπενθυμίζοντας πως η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης αυτής, όμως παρά τις όποιες δυσκολίες, έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει θετικά, ενώ παρατήρησε ότι η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχει βοηθήσει, δίνοντας αξιοσημείωτα αποτελέσματα, και θα πρέπει να συνεχίσει υπό τη σημερινή της μορφή.

Τέλος, ως προς τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να υλοποιείται η διττή προσέγγιση: της συλλογικής άμυνας και αποτροπής, αλλά και του απαραίτητου διαλόγου, προκειμένου να αποφεύγονται παρανοήσεις, εσφαλμένες εκτιμήσεις και αναίτια κλιμάκωση.

«Η αντιμετώπιση των διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων απαιτεί διάλογο και συνεννόηση», κατέληξε.