Πρώτη προτεραιότητα η έξοδος στις αγορές και δεύτερη το χρέος

Πρώτη προτεραιότητα η έξοδος στις αγορές και δεύτερη το χρέος

«Με ή χωρίς λύση για το χρέος» η Ελλάδα πρέπει να παίρνει χρήματα και πάλι από τις αγορές και όχι από τους δανειστές, σύμφωνα με τους νέους άξονες που έθεσε ο πρωθυπουργός

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, με ορόσημο τον Αύγουστο του 2018. Αυτό ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μάλιστα, δήλωσε πως ακόμη και χωρίς την επιδιωκόμενη συμφωνία για το χρέος, ο στόχος της χρηματοδότησης από τις αγορές (ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης το 2009) πρέπει να είναι η απόλυτη επιδίωξη.

«Πιστεύω ότι ο στρατηγικός στόχος να μπορέσει η χώρα με το πέρας του 3ου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 να έχει δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές με σταθερά επιτόκια, είναι στρατηγικός στόχος και κάτι τέτοιο είναι κοντά», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας΄
στρατηγικό στόχο την έξοδο στις αγορές.

«Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, και αρνηθήκαμε, όχι τόσο αισιόδοξη που να αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, πόσο δε μάλλον με μια ακόμα καλύτερη που παλεύουμε και διαπραγματευόμαστε αυτές τις μέρες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος πως στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, η Ελλάδα θα επιτύχει τη συμφωνία για το χρέος, με τους όρους που επιδιώκει. «Μετά τις 15 Ιουνίου θα είμαστε εδώ και θα βλέπουμε επαναλαμβανόμενες καλές ειδήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επιπλέον σε μια δημοσκόπηση του γερμανικού Τύπου, η οποία καταγράφει στροφή στην κοινή γνώμη της Γερμανίας, όπου οι Έλληνες δεν αποτελούν πλέον τους «τεμπέληδες» που τους πληρώνουν.

Σημείωσε ακόμη πως οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν είναι πλέον υψηλού ρίσκου και τόνισε πως «παρά τις περιπέτειες που πέρασε -η χώρα- κρατήθηκε στον πυρήνα της Ευρωζώνης είναι μια χώρα που δεν έχει ελλείμματα, έχει εξυγιάνει τα οικονομικά της και δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα πολύ καλό come back».