DW: “Η κατάσταση του ασθενούς παραμένει κρίσιμη”

Η κατάσταση του ασθενούς παραμένει κρίσιμη, παρότι υπάρχει μια κάποια βελτίωση, αναφέρει σε σημερινό της άρθρο για την κατάσταση στην Ελλάδα η Deutsche Welle. Στο άρθρο επισημαίνεται η σημαντική προσπάθεια που έχει καταβληθεί και η οποία οδήγησε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στην έξοδο στις αγορές τον περασμένο Απρίλιο, στους ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσίασε η Οικονομία και στη μικρή αλλά υπαρκτή μείωση της ανεργίας, διευκρινίζεται ωστόσο ότι αυτά δεν είναι αρκετά, αφού η ελληνική Οικονομία έχει απολέσει το 1/5 του εθνικού προϊόντος και η ανεργία αγγίζει ακόμη το 28%.

"Όταν ο πρωθυπουργός, περί τα τέλη Οκτωβρίου, διεμήνυσε προς όλους ότι η Ελλάδα θα βγει νωρίτερα από το Μνημόνιο, τα ελληνικό ομόλογα σκαρφάλωσαν σε απίστευτα ύψη. Μια μικρή ανάκαμψη της οικονομίας είναι μια μικρή παρηγοριά", αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: "μπορεί ο ασθενής να μη βρίσκεται πλέον άμεσο κίνδυνο, αλλά η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη. Οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για τους 180 βουλευτές που χρειάζονται για την προεδρική εκλογή αναδεικνύουν το θέμα των πρόωρων εκλογών και την πιθανή έλευση του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία".

"Αυτό που χρειάζεται η συντηρητική κυβέρνηση", συμπληρώνει η DW, "είναι μια επιτυχία για να σταθεροποιήσει τον πυρήνα των ψηφοφόρων της. Ωστόσο η πραγματική ζωή δεν βοηθάει. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι επισφαλής, η αναδιάρθρωση των κρατικών μηχανισμών προχωράει με αργούς ρυθμούς, ενώ τα μέτρα λιτότητας οδηγούν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας στην απελπισία –ειδικά τις νέες γενιές, που βλέπουν τις ευκαιρίες τους να πεθαίνουν. Ήδη οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν λόγο για κοινωνική κρίση που μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα".

Το γερμανικό έντυπο στηλιτεύει τέλος την αδυναμία πραγματοποίησης συνεργασιών μεταξύ των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, ακόμη και στα βασικά. "Ακόμα και τώρα προετοιμάζονται για νέες εκλογές, αντί να προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην πολιτική και την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανασύρει ακόμη και το θέμα του κατοχικού δανείου για να καλυφθούν οι τρύπες του Προϋπολογισμού", αναφέρει το άρθρο. "Για να μπορέσει κάποιος να βοηθήσει την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να θέσει υπό έλεγχο τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις της", καταλήγει.