Η Κρήτη βάφτηκε… ροζ – Οι νέοι βουλευτές του νησιού

Με ροζ χρώμα βάφτηκαν στον εκλογικό χάρτη και οι τέσσερις νομοί της Κρήτης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων σε ολόκληρο το νησί.

Ειδικότερα, στο νομό Ηρακλείου ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε με το εντυπωσιακό 47,84%, έναντι 18,54% της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει τρεις βουλευτές, πιθανότατα τους Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Σωκράτη Βαρδάκη και Μιχάλη Κριτσωτάκη. Από έναν βουλευτή εκλέγουν η Νέα Δημοκρατία (Λευτέρης Αυγενάκης), το Ποτάμι (Σπύρος Δανέλλης), το ΠΑΣΟΚ (Βασίλης Κεγκέρογλου), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης) και το ΚΚΕ (Μανώλης Συντυχάκης).

Εξίσου εντυπωσιακή η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, με ποσοστό 43,07%, έναντι 19,77% της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει τρεις βουλευτές, τους Γιώργο Σταθάκη, Παύλο Πολάκη και Βάλια Βαγιωνάκη. Βουλευτή εκλέγει και το Ποτάμι, με τον Σταυρό Θεοδωράκη να παίρνει την έδρα, ενώ αν επιλέξει την άλλη έδρα του, πρώτος σε σταυρούς είναι ο Γιώργος Μαρακάκης. Τα άλλα κόμματα δεν εκλέγουν βουλευτές. Ενδεικτικό είναι πως εκτός Βουλής μένουν από τη ΝΔ οι Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Μανούσος Βολουδάκης και Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στο νομό Ρεθύμνης ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 39,55%, έναντι 24,73% της ΝΔ. Τα δύο κόμματα εκλέγουν από έναν βουλευτή. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτός θα είναι ο Ανδρέας Ξάνθος, ενώ για τη Νέα Δημοκρατία ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Τέλος, στο νομό Λασιθίου ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπά ποσοστό 43,50%, έναντι 24,84% της ΝΔ. Τα δύο κόμματα εκλέγουν από έναν βουλευτή. Με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται ο Κωστής Δερμιτζάκης, ενώ με τη ΝΔ ο Γιάννης Πλακιωτάκης.