Πώς τα ψάρια βγήκαν στην στεριά

Στοιχεία για το πώς τα ψάρια εξελίχθηκαν σε στεριανά όντα - με πνεύμονες και πόδια - κρατούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι αποκωδικοποίησαν του DNA του κοιλάκανθου, ενός πανόμοιου ψαριού με τοπροϊστορικό ψάρι, το οποίο ζούσε πριν 400 εκατομμύρια χρόνια στα βάθη των ωκεανών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature, το ψάρι μοιάζει τόσο πολύ με το προϊστορικό, επειδή κάποια από τα γονίδια του εξελίχθηκαν με πολύ αργούς ρυθμούς. Αυτό είναι που δίνει και την ελπίδα στους ειδικούς ότι θα "δουν" την εξέλιξη μέσα από αυτό νέα μονοπάτια της εξέλιξης.

Το ψάρι διαθέτει τέσσερα μεγάλα και χοντρά πτερύγια, που δυνητικά αποτελούν τους προγόνους των άνω και κάτω άκρων (χεριών και ποδιών).

Οι ερευνητές προσπάθησαν επίσης μέσω αυτής της μελέτης να λύσουν τον γρίφο σχετικά με το αν τα πρώτα τετράποδα συνδέονταν πιο στενά με τον κοιλάκανθο ή με τον δίπνευστο και γι΄ αυτό συγκρίνουν τα γενετικά προφίλ και των δύο ψαριών με σύγχρονα ζώα της στεριάς, συμπεριλαμβανομένων θηλαστικών, πτηνών και σαυρών.

Ερευνητές από τον γαλλικό οργανισμό Andromede Oceanology συνεργάζονται με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι, προκειμένου να τοποθετήσουν ειδικές συσκευές εντοπισμού σε κοιλάκανθους, με στόχο να μελετήσουν τη συμπεριφορά τους και να τους απαθανατίσουν σε τρισδιάστατες εικόνες τα πτερύγιά τους καθώς κολυμπούν.

Ο Κοιλάκανθος (Latimeria chalumnae) αποκαλείται ζωντανό απολίθωμα, προϊστορικό "ψάρι", ή "ψάρι – δεινόσαυρος". Ανήκει στην κλάση των Sarcopterygii και πιο συγκεκριμένα στην τάξη των Coelacanthiformes. Θεωρήθηκε από όλη την επιστημονική κοινότητα ότι είχε εξαφανιστεί, για σχεδόν 100 εκατομμύρια χρόνια. Ανακαλύφθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1938, όταν ένα παράξενο ψάρι αλιεύτηκε στο δέλτα του ποταμού Chalumna, στη Νότια Αφρική.