Βιολογικά προϊόντα από… νεοναζί καλλιεργητές!

“Τα σκάνδαλα που αφορούν τρόφιμα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Γεγονός που οφείλεται στην αδίστακτη στάση του ανθρώπου απέναντι στα ζώα και τη φύση”. Όχι το κείμενο δεν είναι από τη WWF ούτε από κάποιο εθνικό οργανισμό για την ασφάλεια των τροφίμων αλλά από τις βασικές διακηρύξεις του γερμανικού νεοναζιστικού κόμματος NDP.

Όλο και περισσότεροι είναι οι νεοναζί στη Γερμανία που γίνονται καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στη χώρα. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι σύνδεσμοι και οι συνεταιρισμοί των καλλιεργητών προσπάθησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση στο επάγγελμα για μέλη ακροδεξιών οργανώσεων. Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα.

Πολύ συχνά από την άνοδο του κινήματος η ακροδεξιά συνέδεε τις αρχές της με την προστασία του περιβάλλοντος. Όμως πρόσφατα, μέσα από τη ρητορική της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, οι νεοναζιστικές ομάδες “μιλούν” σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. (Δείτε πώς οι νεοναζί χρησιμοποιούν τα social media για να διαδώσουν την ιδεολογία τους εδώ)

Πέρυσι το ίδρυμα Χάινριχ Μπέλ, που πρόσκειται στο κόμμα των Πρασίνων, δημοσίευσε έκθεση για τους νεοναζί καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων, στην οποία σημειώνεται ότι νεοναζί αγοράζουν κυρίως εκτάσεις σε οικονομικά υποβαθμισμένα κρατίδια, όπως του Μέκλενμπουργκ-Φόρπομερν και προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δίκτυα παραγωγής και διανομής βιολογικών προϊόντων.

O πρώτος "πράσινος" νόμος της Γερμανίας ήταν έργο του Χίτλερ

Ο Γκρέγκορ Πέπσελ, διευθύνων σύμβουλος του Bioland, ενός από τους μεγαλύτερους συνδέσμους βιολογικών καλλιεργητών της Γερμανίας, θεωρεί την εξέλιξη αυτή ανησυχητική: “Θα πρέπει να προλάβουμε τις εξελίξεις διότι στον κλάδο μας υπάρχουν πολύ περισσότερα πρόσωπα ή ομάδες με ακροδεξιά πιστεύω από ότι θα επιθυμούσαμε”, λέει μιλώντας στην DW.

O σύνδεσμος Bioland προχώρησε σε αλλαγή καταστατικού για να αποτρέψει ακροδεξιούς να γίνουν μέλη. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει αποκλειστεί κάποιο μέλος του: “Θα ήταν λάθος να πω ότι δεν έχουν κανένα μέλος με ακροδεξιές ιδέες. Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό. Αν όμως υποπέσει στην αντίληψή μας κάποιος τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε πριν διασυρθούν οι αξίες και ο σύνδεσμος”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Bioland.

Τη σύνδεση ακροδεξιάς και οικολογίας τη βρίσκουμε ήδη στους ναζί, λέει ο Γερμανός ιστορικός Νιλς Φράνκε, που ειδικεύεται σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Ο πρώτος παγγερμανικός νόμος για την προστασία του περιβάλλοντος αποφασίστηκε το 1935 από την κυβέρνηση Χίτλερ. Η ιδέα προστασίας εθνικών εδαφών “είχε απήχηση στον κόσμο και την ίδια στιγμή προπαγανδιστικό χαρακτήρα”, λέει ο Γερμανός ιστορικός από τη Λειψία.