Γιατί η Ελλάδα δεν ευθύνεται καθόλου για την κλιματική αλλαγή

Αν το συμπέρασμα της έρευνας του Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής και Έρευνας (Center for Economic Policy and Research) είναι σωστό, τότε εμείς εδώ στην Ελλάδα, δεν ευθυνόμαστε καθόλου για την επιβάρυνση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τη νέα αυτή έρευνα, όσο πιο πολύ εργάζεται ένας άνθρωπος, τόσο περισσότερο επιβαρύνει το περιβάλλον. Άρα, μάλλον στην Ελλάδα του 1,3 εκατομμυρίων ανέργων, δεν επιβαρύνουμε και πολύ τον πλανήτη...

Η μελέτη υποστηρίζει πως η μετάβαση σε ένα πιο “ευρωπαϊκό”, όπως το ονομάζει, ωράριο εργασίας με λιγότερες ώρες και περισσότερες ημέρες αδείας θα απέτρεπε τον περιορισμό της προβλεπόμενης ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας ως το 2020 κατά 50%.

“Η σχέση μεταξύ λιγότερης εργασίας και χαμηλότερων εκπομπών είναι περίπλοκη και δεν έχει γίνει ακόμα τελείως κατανοητή, αλλά οπωσδήποτε η μικρότερη κατανάλωση, με τους υπόλοιπους παράγοντες σταθερούς, συνεπάγεται λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου” τονίζει ο συγγραφέας της έρευνας Ντέιβιντ Ρόσνικ.

Κάνοντας μάλιστα μια σύγκριση ευρωπαϊκού και αμερικανικού εργασιακού μοντέλου, το πρώτο θεωρείται βέλτιστο για το περιβάλλον.

Στην καλύτερη περίπτωση, η μείωση του εργάσιμου χρόνου των Αμερικανών κατά 0,5% ετησίως μπορεί να αποτρέψει θερμοκρασιακή άνοδο της τάξης του 1,3 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με την έκθεση.