“Καλπάζει” το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τα επίπεδα στα οποία θα φτάσει το CO2 φέτος

Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια το διοξείδιο του άνθρακα -το κατεξοχήν «αέριο του θερμοκηπίου» για την κλιματική αλλαγή- για πρώτη φορά είχε ξεπεράσει στην ατμόσφαιρα τα 400 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο). Φέτος αναμένεται να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 410 ppm, σύμφωνα με τις πρώτες -αρκούντως δυσοίωνες- προβλέψεις για το 2017 από έναν επίσημο φορέα, τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας.

Τα επίπεδα του διοξειδίου εμφανίζουν εποχικές διακυμάνσεις μέσα στο έτος. Οι νέες εκτιμήσεις, σύμφωνα με το «New Scientist», δείχνουν ότι σε μέσα επίπεδα το ατμοσφαιρικό διοξείδιο θα αυξηθεί φέτος κατά 2,5 ppm και θα φθάσει τα 408 ppm (parts per million), δηλαδή 408 μόρια διοξειδίου ανά ένα εκατομμύριο σωματίδια του αέρα. Όμως η πρόβλεψη για τον Μάιο, τον κατεξοχήν μήνα που το διοξείδιο ανεβαίνει, είναι ότι για πρώτη φορά το μέσο μηνιαίο επίπεδό του θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει τα 410 ppm (για την ακρίβεια η πρόβλεψη είναι για 409,86 ppm συν/πλην 0,61 ppm).

Με αυτόν το ρυθμό ανόδου, οι Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το επίπεδο του διοξειδίου θα έχει διπλασιασθεί έως το τέλος του τρέχοντος αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδά του (όταν ήταν περίπου 280 ppm). Ένας διπλασιασμός του διοξειδίου θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του πλανήτη περίπου κατά τρεις βαθμούς Κελσίου μέσα στις επόμενες δεκαετίες και κατά έξι βαθμούς μέσα στους επόμενους αιώνες - με τις ανάλογες επιπτώσεις...

Η πρόβλεψη του ερευνητικού Κέντρου Χάντλεϊ (Hadley) της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας αφορά κυρίως τον σταθμό αναφοράς για τη μέτρηση του διοξειδίου, ο οποίος βρίσκεται στο Μάνουα Λόα της Χαβάης και όπου το διοξείδιο παρακολουθείται συνεχώς από τη δεκαετία του 1950. Τα επίπεδα διοξειδίου σε άλλα μέρη του πλανήτη μπορεί να διαφέρουν ελαφρά.

Το διοξείδιο εκτιμάται ότι είχε μείνει κάτω από τα 300 ppm για τουλάχιστον τα τελευταία 80.000 χρόνια, αλλά μετά τη βιομηχανική επανάσταση «πήρε την άνω βόλτα» και πλέον έχει ξεφύγει ανεπιστρεπτί πάνω από το όριο των 400 ppm. Τα επίπεδα του διοξειδίου στο Μάουνα Λόα της Χαβάης αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,1 ppm κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ στα μέσα του προηγούμενου αιώνα ο αντίστοιχος ετήσιος ρυθμός αύξησης ήταν μόνο 0,7 ppm.

Το 2016 η μέση ετήσια αύξηση είχε φθάσει στο ύψος-ρεκόρ των 3,4 ppm. Αν και η φετινή προβλεπόμενη αύξηση 2,5 ppm είναι χαμηλότερη από την περυσινή, παραμένει σαφώς πάνω από τον μέσο όρο 2,1 ppm της τελευταίας δεκαετίας.

Εκτιμάται ότι περίπου οι μισές ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ευτυχώς απορροφούνται από τις θάλασσες και τα φυτά της ξηράς. Αν όμως αυτός ο αντισταθμιστικός ρόλος τους μειωθεί για κάποιο λόγο, τότε η ανθρωπότητα θα έχει ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα.