Όταν ένα λιοντάρι ερωτεύτηκε μια τίγρη έκαναν ένα παιδάκι, τον λίγρη

Ο μικρός λίγρης έχει το αυτοκρατορικό όνομα «Τσάρος»

Ο νεογέννητος Τσάρος είναι ο καρπός ενός σπάνιου έρωτα: μιας θηλυκής τίγρης κι ενός λιονταριού. Και από αυτόν γεννήθηκε ο μικρός Τσάρος, ένας λίγρης!

Ο μικρός λίγρης έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στο ζωολογικό πάρκο στη νότια Ρωσία.

Έχει το γνωστό μπεζ τρίχωμα του λιονταριού αλλά και τις ρίγες της τίγρης!

Για το φαΐ της περιμένει το μπιμπερό με το γάλα που τον ταΐζουν οι υπεύθυνοι του πάρκου. «Δεν το αφήνουμε μέσα στο κλουβί, κάνει πολύ κρύο έξω. Το κρατάμε εδώ μαζί μας, κοιμάται και στο κρεβάτι μας», δήλωσε ο διευθυντής του πάρκου ‘Ερικ Αϊραπετιάν.

Ο Τσάρος γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του πάρκου στην περιοχή Ροστόφ επί του Ντον, τρέφεται με κατσικίσιο γάλα και πίνει περίπου ένα λίτρο την ημέρα. «Η μητέρα του, η Πριγκίπισσα, η μοναδική τίγρης του πάρκου, δυσκολεύτηκε στη γέννα και δεν μπορεί να το θηλάσει. Γέννησε τρεις λίγρεις αλλά μόνο ο Τσάρος επέζησε», είπε ο Αϊραπετιάν.

«Μωρά σαν αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια και γενικά είναι πιο αδύναμα από τα λιονταράκια ή τα τιγράκια», ενώ τα αρσενικά του είδους αυτού είναι στείρα, εξηγεί ο Ντμίτρι Μιλοσέρντοφ, ερευνητής στο Μουσείο Darwin της Μόσχας. «Αλλά αν τα φροντίζεις, μπορούν να μεγαλώσουν και να ζήσουν πολύ».

Ο Τσάρος παίρνει όσο γάλα θέλει, κοιμάται 16 ώρες την ημέρα και παίζει όσο θέλει. Ο λίγρης, ήδη δυόμισι μηνών, ζυγίζει 5 κιλά και είναι ακόμη πολύ μικρός και εύθραυστος για να γνωρίσει τους γονείς του, οπότε εκείνοι δεν τον έχουν δει ακόμη.

Η μητέρα τίγρη, η Πριγκίπισσα και ο μπαμπάς λιοντάρι, ο Καίσαρας έμεναν χρόνια τώρα σε γειτονικά κλουβιά και ο καθένας είχε συνηθίσει την παρουσία του άλλου. Όταν ήρθε η εποχή οίστρου για την τίγρη, η διοίκηση βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: να παρουσιάσει τον Καίσαρα ως μνηστήρα ή να αντιμετωπίσει μια οργισμένη Πριγκίπισσα που απελπισμένα αναζητά ταίρι.

«Τολμήσαμε λοιπόν να αφήσουμε μισάνοιχτο το διαχωριστικό ανάμεσα στα δύο κλουβιά, στη συνέχεια βλέποντας όλα όσα συνέβαιναν πήραμε το ρίσκο να αφήσουμε τα δυο ζώα να βρεθούν τετ-α-τετ», είπε ο Αϊραπετιάν. ‘Οταν έγινε σαφές ότι η τίγρης ήταν έγκυος, «ήμασταν πανευτυχείς, είναι τόσο σπάνιος, ένας λίγρη!, υπάρχουν μόλις 20 στον κόσμο».

Οι λίγρεις μπορεί να ζυγίζουν 400 και πλέον κιλά, ενώ το μέγιστο βάρος ενός τίγρη είναι σχεδόν 300 κιλά και αυτό ενός λιονταριού 250 κιλά.

Στις ΗΠΑ, ο λίγρης Ηρακλής, βάρους 418 κιλών και μήκους 3,33 μέτρων, θεωρείται σύμφωνα με το Βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, το μεγαλύτερο αιλουροειδές στον κόσμο.