Έρχεται η μεγαλύτερη σούπερ πανσέληνος των τελευταίων ετών!

Θα είναι πιο φωτεινή και πιο... κοντά μας

Αυτή η χρονιά θα κλείσει πανηγυρικά με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, με μια υπερπανσέληνος! Σύμφωνα με τους ειδικούς, στις 14 Νοεμβρίου θα δούμε τη μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνο των τελευταίων 70 χρόνων! 

Η σούπερ πανσέληνος θα συμβεί χάρη στην περίεργη, τροχιά -που θυμίζει αβγό-, του φεγγαριού. Το ένα μέρος της τροχιάς, γράφει το Independent,  θα είναι 30.000 μίλια πιο κοντά στη Γη.

Και αν η τροχιά του φεγγαριού ευθυγραμμιστεί με τον ήλιο και τη Γη, προκαλεί ένα αποτέλεσμα που ονομάζεται περίγειο-συζυγία (perigee – syzygy). Περίγειο ονομάζεται το σημείο στην τροχιά της Σελήνης που προσεγγίζει περισσότερο την Γη. Η απόσταση της Σελήνης από εμάς δεν είναι ακριβώς πάντα η ίδια επειδή η τροχιά της είναι ελλειπτική και παρουσιάζει εκκεντρικότητες που οφείλονται στην βαρυτική έλξη που ασκούν πάνω της η Γη και ο Ήλιος. Όταν μια Νέα Σελήνη ή Πανσέληνος συμβαίνει πάνω ή πολύ κοντά στο περίγειο της και η απόσταση της από την Γη είναι πολύ μικρότερη από το μέσο περίγειο της τότε έχουμε το φαινόμενο Super Moon.

Την τελευταία φορά που είχαμε τέτοιο φαινόμενο ήταν το 1948 ενώ η επόμενη σούπερ πανσέληνος που θα μπορούμε να απολαύσουμε θα είναι το Νοέμβριο του 2034!