Η πλημμύρα του μυθικού Γιου: Ο κατακλυσμός του Νώε στα κινέζικα!

Για πρώτη φορά, Κινέζοι γεωλόγοι ανακάλυψαν τα ίχνη μιας τεράστιας πλημμύρας που μέχρι τώρα περιγραφόταν μόνον στην κινεζική μυθολογία

Ο μύθος του Κινέζου αυτοκράτορα Γιου μοιάζει με τη βιβλική περιγραφή του κατακλυσμού του Νώε: σύμφωνα με την κινεζική μυθολογία, στη διάρκεια του αυτοκράτορα Γιου (της πρώτης κινεζικής δυναστείας, Ξια), έγινε μια τεράστια πλημμύρα στον Κίτρινο Ποταμό. Ο Γιου κατάφερε να δαμάσει το νερό, έφτιαξε κανάλια που διοχέτευσαν τον τεράστιο υδάτινο όγκο που έπνιξε την Κίνα κι έτσι έθεσε τα θεμέλια της δυναστείας του αλλά και του ίδιου του κινεζικού πολιτισμού.

Μέχρι πρόσφατα όμως, η τεράστια αυτή πλημμύρα περιγραφόταν μόνον στα μυθολογικά κείμενα. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science Magazine, φέρνει στο φως αποδείξεις ότι η πλημμύρα αυτή πράγματι έγινε. Σύμφωνα με τους γεωλόγους του πανεπιστημίου της Ναντζίν που έκαναν τη μελέτη, η φυσική καταστροφή συνέβη περίπου το 1.900 π.Χ.

Οι κατολισθήσεις μπλόκαραν τη ροή των νερών του Κίτρινου Ποταμού για 6 με 9 μήνες. Τα ιζήματα του εδάφους (περίπου 20 μέτρα σε πάχος και 50 μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια του ποταμού) μαρτυρούν μια άνευ προηγουμένου καταστροφή. Περίπου 16 κυβικά χλμ νερού ξεχείλισαν και πλημμύρισαν τα πάντα στην περιοχή Jishi Gorge.

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία. Οι επιστήμονες έκαναν έρευνα σε μια περιοχή περίπου 25χλμ μακρυά από το επίκεντρο της καταστροφικής πλημμύρας, στην περιοχή Λατζία. Η Λατζία είναι ξακουστή για δυο πράγματα: εδώ έχουν βρεθεί τα αρχαιότερα νουντλς του κόσμου αλλά και επειδή έχει το όνομα κινέζικη Πομπηΐα. Ένας καταστροφικός σεισμός έθαψε ολόκληρη την πόλη. Όλα τα κτίρια και μια σειρά έργων τέχνης θάφτηκαν κάτω από ερείπια. Όμως οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τη μαύρη άμμο που κάλυπτε τη Λατζία. Έτσι, αναζητώντας απάντηση, βρήκαν ότι πρόκειται για τα φερόμενα υλικά που έφεραν στην περιοχή τα νερά από την τεράστια πλημμύρα του Κίτρινου Ποταμού.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πλημμύρες που γνώρισε ο πλανήτης τα τελευταία 10.000 χρόνια!