Αυξήθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ε.Ε.

Η Γερμανία διαθέτει σχεδόν το ένα τρίτο των ενεργειακών μονάδων που προκαλούν τη μεγαλύτερη μόλυνση

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν στην Ε.Ε. τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που αποτελούν τα τέσσερα πέμπτα των εκπομπών των αερίων που συνδράμουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αυξήθηκαν κατά 0,7% το 2015, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat.

Ανησυχία για τη Γερμανία

Από τις χώρες της Ε.Ε. με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πολωνία και της Βρετανία- μόνο η τελευταία χώρα μείωσε τις εκπομπές CO2 πέρυσι.

Η Γερμανία, οι εκπομπές της οποίας δεν αλλάζουν από χρονιά σε χρονιά, παράγει σχεδόν το ένα τέταρτο των εκπομπών CO2 της Ε.Ε. και διαθέτει σχεδόν το ένα τρίτο των ενεργειακών μονάδων που προκαλούν τη μεγαλύτερη μόλυνση στην Ε.Ε..

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Κλιματική Δράση, Γουέντελ Τριό, δηλώσε στο Euronews πως η Γερμανία προκαλεί ανησυχία.

«Η Γερμανία παλεύει με τις συνέπειες της ενεργειακής στροφής της. Προσπαθούν να ξεφύγουν από την πυρηνική ενέργεια, η οποία έχει μειώσει τη δυνατότητά της για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα», υπογραμμίζει και προσθέτει: «υπάρχει μείωση στη χρήση του άνθρακα στη Γερμανία, ωστόσο η χώρα παραμένει εξαρτημένη από αυτόν και για αυτό προς το παρόν δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους που η ίδια έχει θέσει».

Πρόσφατα η Γερμανία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργεια, στην Πολωνία τα πράγματα είναι διαφορετικά.

«Για την Πολωνία υπάρχει μια γενική ανησυχία ότι η χώρα δεν δίνει πραγματικά μεγάλη προσοχή στην εφαρμογή προνοητικής πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα», υπογράμμισε ο Τριό.

Τρεις χώρες «εκτός τροχιάς» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Ο Τριό δήλωσε επίσης ότι μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλούν το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Αυστρία.

Υποστήριξε ότι δεν βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης των στόχων που τέθηκαν για μείωση των ρύπων που βοηθούν την επέκταση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

«Αυτές οι τρεις χώρες αύξησαν τις εκπομπές ρύπων και χαρακτηρίζονται από την ίδια την Κομισιόν ως χώρες που δεν βρίσκονται σε τροχιά για να πετύχους τους στόχους για το 2020, στη βάση των στοιχείων του 2014», υπογράμμισε.

Τι ισχύει για την Ελλάδα και την Κύπρο

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται διαρκώς στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτά, το 2013 παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 10,2%, το 2014 υπήρξε νέα μείωση κατά 6,5% και το 2015 η μείωση συνεχίστηκε με ποσοστό 5%.

Για την Κύπρο η Eurostat κατέγραψε σημαντική μείωση 14,7% το 2013.

Ωστόσο το 2014 και το 2015 παρατηρείται αύξηση, 3,5% και 1% αντίστοιχα.

Πηγή: Εuronews