“Γιορτή Πουλιών” στον εθνικό δρυμό Βίκου-Αώου

Η γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τα πουλιά, ως μοτίβο και πηγή έμπνευσης σε όλες της μορφές τέχνης είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου, με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το πρωί της ερχόμενης Κυριακής 4 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων, και περιλαμβάνει:

-Παρουσίαση με θέμα «Τα πουλιά στην τέχνη»

-Εργαστήριο Λιθογλυπτικής: «Λαϊκό λιθόγλυπτο - ελαφρό ανάγλυφο με θέμα το πουλί στη λαϊκή απεικόνιση του»

-Εργαστήρια, Ζωγραφικής, και κατασκευής ξύλινων φωλιών, ψηφιδωτών, χειροτεχνιών, δημιουργιών με πηλό, καθώς και παρατήρηση πουλιών με ειδικό εξοπλισμό.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης, πρόσφατη μελέτη της παγκόσμιας οργάνωσης που ασχολείται με την προστασίας των πουλιών, BirdLife International και των εταίρων της, αποδεικνύει ότι 25 εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στις χώρες της Μεσογείου. Στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών, καταλαμβάνει την 6η θέση η Ελλάδα. Μάλιστα, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας, κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο. Τα μεταναστευτικά πουλιά, αφού ξεπεράσουν τον κίνδυνο παράνομης θανάτωσης αλλά και το μεγάλο φυσικό εμπόδιο της θάλασσας της Μεσογείου, έχουν να διασχίσουν και την αφιλόξενη έρημο Σαχάρα και μάλιστα δύο φορές τον χρόνο. Γι' αυτό η BirdLife International και οι εταίροι της, έχουν θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την καταπολέμηση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών, είτε αυτή γίνεται με όπλα, είτε με παγίδευση με ξόβεργες, δίχτυα, ηχομιμητικές συσκευές, δηλητηριασμένα δολώματα ή άλλους τρόπους.

Στη «Γιορτή των Πουλιών», συμμετέχουν πάνω από 35 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας και στόχος της είναι, η προώθηση της ευαισθητοποίησης για το αξιοθαύμαστο ταξίδι της μετανάστευσης, αλλά και των αναγκών των μεταναστευτικών πουλιών στους τόπους αναπαραγωγής, τα περάσματα και τις περιοχές διαχείμασης τους στη Μεσόγειο και την Αφρική.