Βρέθηκε πλαγκτόν που τρώει το πλαστικό των ωκεανών

 

Έχουν βρεθεί στο πεπτικό σύστημα χελωνών, θαλάσσιων πτηνών και φαλαινών, όμως φαίνεται ότι τα πλαστικά σκουπίδια στους ωκεανούς της γης φράζουν πλέον και το εσωτερικό στους μικροσκοπικούς οργανισμούς (πλαγκτόν), με τους οποίους τρέφονται τα μεγαλύτερα πλάσματα που ζουν στη θάλασσα.

Για πρώτη φορά κωπήποδα –μικροσκοπικά πλάσματα που τρέφονται με άλγη στους ωκεανούς- καταγράφηκαν να τρώνε πολύ μικρά κομματάκια από πλαστικό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Daily Mail, το βίντεο δείχνει το πλάσμα αυτό να ωθεί μικροσκοπικά σφαιρίδια πολυστυρενίου προς το μέρος του με τα πόδια του για να τα φάει. Τα σφαιρίδια αυτά φαίνονται να συσσωρεύονται στο σώμα του.

Κανονικά τα κωπήποδα τρέφονται με ορισμένα είδη φυκιών χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες και υποδοχείς αφής για να διακρίνουν τι μπορούν να φάνε και τι πρέπει να πετάξουν.

Το βίντεο αυτό παρέχει αποδεικτικά στοιχεία, ότι ο όγκος των πλαστικών σκουπιδιών που καταλήγει στους ωκεανούς του κόσμου, επιφέρει τρομακτικές επιπτώσεις στην άγρια ζωή και τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Εκτιμάται, ότι κάθε χρόνο 8 εκατ. τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα δίχτυα και τις πλαστικές σακούλες να προκαλούν σημαντικά προβλήματα για ορισμένα μεγάλα είδη.

Ωστόσο, ακόμη κι όταν διασπαστούν –πολλές πλαστικές σακούλες είναι σχεδιασμένες για να διαλύονται σε μικρότερα κομμάτια- τα προβλήματα δε σταματούν.

Σε μια έρευνα του Dr Matthew Cole, από το εργαστήριο θαλάσσιας ζωής του Πλύμουθ, γύρω από την επίδραση των «μικροπλαστικών» στα θαλάσσια οικοσυστήματα, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 13 μικροοργανισμοί ζωοπλαγκτόν είναι σε θέση να καταπιούν μια σειρά από διαφορετικού μεγέθους σφαιρίδια πολυστερίνης.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι προνύμφες σημαντικών θαλάσσιων ζώων, όπως τα καβούρια και τα στρείδια. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science and Technology.