Είδαν για πρώτη φορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Για πρώτη φορά, Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να δουν άμεσα το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι επιστήμονες κατάφεραν να φωτογραφίσουν το διοξείδιο του άνθρακα να παγιδεύει τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

Η καταγραφή τους επιβεβαιώνει την κλιματική αλλαγή.

Οι επιστήμονες ασφαλώς γνώριζαν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με διάφορους τρόπους, όπως τους θεωρητικούς υπολογισμούς, τα εργαστηριακά τεστ, τις προσομοιώσεις σε υπολογιστές και διάφορους μετεωρολογικούς δείκτες. Όμως έως τώρα δεν είχαν δει μπροστά στα μάτια τους το φαινόμενο.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", είδαν το δαχτυλικό αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα να παγιδεύει την υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία, γεγονός που αυξάνει την θερμοκρασία του πλανήτη.

Οι επιστήμονες, μετά από 11ετείς παρατηρήσεις στην Αλάσκα και στην Οκλαχόμα, έκαναν την πρώτη άμεση μέτρηση της επιδείνωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου λόγω της αύξησης των επιπέδων του διοξειδίου στη γήινη ατμόσφαιρα.

Η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά συνεχώς την ατμόσφαιρα και θερμαίνει την επιφάνεια της Γης. Με τη σειρά της, η θερμή επιφάνεια του πλανήτη μας εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, η οποία όμως απορροφάται εν μέρει από το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου, με συνέπεια να εγκλωβίζεται και να ανεβάζει το θερμόμετρο της Γης.

Οι Αμερικανοί ερευνητές για πρώτη φορά μέτρησαν πόση υπέρυθρη ακτινοβολία αναγκάζεται να επιστρέψει στην επιφάνεια της Γης λόγω του εμποδίου που συναντά από το αυξημένο διοξείδιο στην ατμόσφαιρα. Οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία των κλιματολογικών μοντέλων.