Και δεύτερος πυρήνας στην καρδιά της γης!

Νέες επιστημονικές εκτιμήσεις γύρω από την «καρδιά» του πυρήνα της Γης κάνουν λόγο για την ύπαρξη ενός δεύτερου, μικρότερου πυρήνα μέσα σε αυτόν.

Γεωλόγοι από ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο ισχυρίζονται, ότι ο πυρήνας της Γης μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί έως τώρα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι ο εσωτερικός πυρήνας του πλανήτη μας –που οι ειδικοί πίστευαν ότι αποτελείται από μια στερεή μάζα σιδήρου- μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχει έναν ακόμη μικρότερο πυρήνα μέσα σε αυτόν.

Χρησιμοποιώντας σεισμικά κύματα, τα οποία «αντηχούν» σε ολόκληρο τον πλανήτη μετά από σεισμούς, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αποκτήσουν μια καινούρια «ματιά» στο τι υπάρχει στο κέντρο του κόσμου μας.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν, ότι η μέχρι σήμερα κατανόησή μας για το εσωτερικό της Γης και η ιστορία αυτής μπορεί να πρέπει να αναθεωρηθεί.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αντί να υπάρχει μια στερεή μάζα σιδήρου, μέσα στη λιωμένη μάζα του εξωτερικού πυρήνα της Γης, ο εσωτερικός πυρήνας αυτής αλλάζει δομή περίπου στο μέσο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν ξεχωριστό, πυρήνα μέσα στον εσωτερικό πυρήνα, ο οποίος έχει περίπου τη μισή διάμετρο αυτού που πίστευαν έως τώρα ότι ήταν ο στερεός εσωτερικός πυρήνας και η οποία είναι περίπου ίση με το μέγεθος της Σελήνης.

Ο καθηγητής γεωλογίας Xianodong Song από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις ανέφερε, ότι η δομή των δύο εσωτερικών πυρήνων θα μπορούσε να αποκαλύψει νέες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πώς δημιουργήθηκε η Γη.

 


 

Σχετικά Tags
Γη