Αύριο περνά δίπλα από τη Γη τεράστιος αστεροειδής

Αστρονόμοι και ερασιτέχνες θαυμαστές του ουράνιου κόσμου που μας περιβάλλει θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να δουν έναν αστεροειδή να περνά πολύ κοντά από τη Γη αύριο, 26 Ιανουαρίου.
 
Ο τεράστιος αστεροειδής με το κωδικό όνομα "2004 BL86" αναμένεται να φτάσει σε απόσταση περίπου 745.000 μιλίων από τον πλανήτη μας, ή αλλιώς σε απόσταση τρεις φορές όση είναι η απόσταση που μας "χωρίζει" με τη Σελήνη.
 
Παρότι θα βρεθεί αρκετά μακριά για να είμαστε ασφαλείς, το πέρασμά του σε αστρονομικούς όρους θεωρείται ως μια αρκετά "στενή συνάντηση". 
 
Θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση που έχει περάσει ποτέ αστεροειδή από τη Γη, μέχρι την προβλεπόμενη επόμενη "συνάντησή" της Γης με έναν άλλο αστεροειδή, τον 1999 AN10, στις 7 Αυγούστου του 2027, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph.
 
Οι τελευταίες εκτιμήσεις θέλουν τον AN10, ο οποίος έχει διάμετρο 0,6 μιλίων, να περνά σε απόσταση 19.000 μιλίων από τη Γη.
 
Ο Dr Don Yeomans, συνταξιούχος επικεφαλής του προγράμματος Near-Earth Object Programme της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ (NASA) δήλωσε σχετικά: "Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου ο αστεροειδής 2004 BL86 θα βρεθεί στο κοντινότερο σημείο από τη Γη για τα επόμενα τουλάχιστον 200 χρόνια. Κι ενώ δεν αποτελεί απειλή για τη Γη για το εγγύς μέλλον, είναι μια σχετικά στενή προσέγγιση από ένα σχετικά μεγάλο αστεροειδή, έτσι ώστε να μας παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουμε και να μάθουμε περισσότερα".