Δεκαπλάσιος κίνδυνος για καύσωνες στην Ευρώπη

Δεκαπλάσιος είναι πλέον ο κίνδυνος για καλοκαίρια με καύσωνα στην Ευρώπη, όπως διαπιστώνει νέα έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Climate Change. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.

Να σημειωθεί ότι πριν μόλις 10 χρόνια ο κίνδυνος ήταν μόλις διπλάσιος. Το 2004 ειδικοί του βρετανικού Met Office Hadley Centre είχαν υπολογίσει ότι οι εκπομπές διοξειδίου άνθρακα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες είχαν διπλασιάσει τον κίνδυνο να καταγραφεί κύμα καύσωνα το καλοκαίρι στην κεντρική και μεσογειακή Ευρώπη, σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τις στατιστικές καταγραφές, το φαινόμενο οι θερμοκρασίες να ξεπερνούν κατά 1,6 βαθμό Κελσίου τον μέσο όρο που έχει παρατηρηθεί την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου από το 1961 ως το 1990, σημειώνεται κάθε 52 χρόνια, δηλαδή δύο φορές κάθε αιώνα.

Στη νέα μελέτη η ίδια επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε καλύτερα πληροφοριακά μοντέλα και έλαβε υπόψη της τις κλιματικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία. Όμως με τα νέα δεδομένα καταγράφονται κύματα καύσωνα δύο φορές κάθε δεκαετία και όχι κάθε πενήντα χρόνια.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκε η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Οι τρεις χώρες επλήγησαν περισσότερο το 2003, το πιο καυτό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη τα τελευταία 500 χρόνια. Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνο το καλοκαίρι από τον καύσωνα στην Ευρώπη.

Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, μέχρι το 2020, το καλοκαίρι του 2003 θα είναι ο "κανόνας" στην Ευρώπη.