Πιο παχύ το στρώμα πάγου στην Ανταρκτική

Πρωτοποριακή τρισδιάστατη χαρτογράφηση σε προηγουμένως απρόσιτες περιοχές της Ανταρκτικής αποκάλυψε, ότι οι θαλάσσιοι πάγοι που καλύπτουν την ήπειρο είναι παχύτεροι από ό,τι πίστευαν οι ειδικοί μέχρι τώρα.

Δύο ερευνητικές αποστολές στην Ανταρκτική που αποτελούνταν από επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ανέλυσαν μια περιοχή που εκτείνεται σε 500.000 τετραγωνικά μέτρα, με τη βοήθεια ενός ρομπότ, γνωστού με το όνομα "SeaBed".

Το υποβρύχιο αυτό ρομπότ ανέλυσε τα στρώματα πάγου σε βάθος 20-30 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στις παράκτιες ζώνες των περιοχών Weddell, Bellingshausen και Wilkes Land της Ανταρκτικής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το πάχος του πάγου είναι πιο παχύ απ’ ό,τι υπολόγιζαν, καθώς επίσης και ότι το 76% των χαρτογραφημένων πάγων ήταν "παραμορφωμένο", που σημαίνει ότι τεράστιες πλάκες πάγου συγκρούστηκαν με άλλες και δημιούργησαν πιο πυκνά σώματα πάγου.

Η ερευνητική ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη μελέτη, υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, η οποία θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος και της συμπεριφοράς των πάγων στην περιοχή.

Τα ευρήματα αυτά θα λειτουργήσουν ως σημείο αφετηρίας για περαιτέρω έρευνες, ως προς το πώς αλλάζει το πάγος και η έκταση των πάγων.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Nature Geoscience.