Δεσμευτικό σχέδιο για την καταπολέμηση της αιθαλομίχλης

Προς την οριστικοποίηση του το δεσμευτικό σχέδιο δράσης με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της αιθαλομίχλης, που τα τελευταία χρόνια όλο και εντείνεται στην Ελλάδα.

Το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ προβλέπει έλεγχους στην αγορά καυσίμων στερεής βιομάζας καθώς επίσης και στις εστίες καύσης, όπως κεντρικές θερμάνσεις, αρτοκλιβάνους, βιομηχανικούς λέβητες.

Παράλληλα, προβλέπονται υπογραφές ΚΥΑ για την παράνομη υλοτόμηση και για τη δημιουργία εθελοντικού συστήματος αδειών για εισαγωγές ξυλείας στην ΕΕ.

Επιπλέον, προβλέπεται η εφαρμογή της ΚΥΑ που αφορά στη λήψη μέτρων σε περιπτώσεις επεισοδίων, η προμήθεια εξοπλισμού για τη μέτρηση αιωρούμενων σωματιδίων, η ενημέρωση ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς επίσης και τρόποι χρηματοδότησης των ανωτέρω δράσεων, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Οι εκπρόσωποι των περιφερειών, Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, και Κρήτης, επικρότησαν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και η προώθηση της χρήσης του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά.

Ενώ, δεσμεύτηκαν για την εντατικοποίηση των ελέγχων από τη πλευρά τους, τόσο σε επίπεδο εμπορίας στερεής βιομάζας, όσο και ελέγχων εκπομπών καυσαερίων σταθερών εστιών καύσης.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, οι περισσότερες Περιφέρειες δρομολογούν, ή έχουν κινήσει, διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας αναλυτών για τον έλεγχο σταθερών εστιών καύσης και για τη μέτρηση συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στις ενέργειες που καταβάλλονται, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ολόκληρης της χώρας και κυρίως του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, εκπρόσωποι από επτά περιφέρειες της χώρας καθώς και εκπρόσωποι της ΕΝΠΕ (Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας).