Οι δολοφονίες είναι κάτι φυσιολογικό στους χιμπατζήδες

Μπορεί να φαίνεται αποκρουστικό και όμως είναι φυσιολογικό: και οι χιμπατζήδες (όπως και οι άνθρωποι) δολοφονούν.

Όπως ανέδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature, οι δολοφονίες είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στους χιμπατζήδες. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί εδώ και χρόνια όμως συχνά αποδόθηκε στην ανθρώπινη παρέμβαση: η επέμβαση ανθρώπων στις αγέλες των χιμπατζήδων ή η καταστροφή του περιβάλλοντος τους, έκανε τους χιμπατζήδες επιθετικούς και για αυτό σκότωναν άλλους χιμπατζήδες. Όμως η νέα μελέτη ανέτρεψε αυτή την πεποίθηση.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι αρσενικοί χιμπατζήδες που ανήκουν σε μια αγέλη φτιάχνουν ομάδες "περιπολίας" που φυλάνε την περιοχή όπου ζει η αγέλη. Οι δολοφονίες άλλων χιμπατζήδων - μελών κάποιας άλλης αγέλης, έχουν να κάνουν με την προστασία και την εξασφάλιση πόρων όπως τροφή ή ζωτική περιοχή.

Οι επιστήμονες εξηγούν πως παρ' ότι ο άνθρωπος είναι συγγενικό είδος με τους χιμπατζήδες, δεν σημαίνει ότι σκοτώνουν και για τους ίδιους λόγους, ούτε πως η ενόρμηση για φόνο σχετίζεται με κάποιο κακό εξελικτικό κατάλοιπο που μπορεί κάποια στιγμή να εξαλειφθεί πλήρως.