“Παραθυράκι” για την επανέναρξη της φαλαινοθηρίας βρήκε η Ιαπωνία

Παράθυρο για την επανέναρξη της παράνομης φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική βρήκε η Ιαπωνία, η οποία ανακοίνωσε ότι, το "επιστημονικό" πρόγραμμα  που είχε κριθεί παράνομο από το Διεθνές Δικαστήριο, αντικαθίσταται με νέο, το οποίο πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές και άρα μπορεί να συνεχίσει.

Την Πέμπτη, η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας υιοθέτησε μη δεσμευτικό ψήφισμα που καταδικάζει ως παράνομο το πρόγραμμα της Ιαπωνίας, με το επιχείρημα ότι δεν εξυπηρετεί ερευνητικούς σκοπούς. Τον προηγούμενο Μάρτιο το Διεθνές Δικαστήριο είχε για τον ίδιο λόγο υποχρεώσει την Ιαπωνία να αναστείλει το ετήσιο κυνήγι φαλαινών στο νότιο Ειρηνικό.

«Η Ιαπωνία, σεβόμενη την απόφαση του Διεθνούς ΔΙκαστηρίου, προτείνει ένα νέο πρόγραμμα φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική, για επιστημονικούς σκοπούς. το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου.

Από το 2005, τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά έχουν αλιεύσει περισσότερες από 3,500 ρυγχοφάλαινες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους, καταλήγουν στο πιάτο των Ιαπώνων.