Ο παραμυθένιος χορός της μέδουσας στο Ενυδρείο των Φιλιππίνων

Ο περισσότερος κόσμος αποφεύγει τις μέδουσες, καθώς το τσίμπημά τους αφήνει πέρα από δυνατό πόνο, πολλές φορές και ουλές στα θύματά τους.

Το Ενυδρείο των Φιλιππίνων αποφάσισε να αλλάξει γνώμη στο κοινό, εκθέτοντας τις μέδουσες σε δημόσια θέα, και μάλιστα με έναν εντυπωσιακό τρόπο: χρησιμοποιώντας την εναλλαγή διαφορετικών φωτισμών και μουσικής για να αποτυπώσει τον κόσμο αυτών των σχεδόν διάφανων ασπόνδυλων.

Στόχος της έκθεσης, με τον παραμυθένιο τίτλο "“Jelly dancing sea fairies”,  είναι να μάθουν οι επισκέπτες περισσότερα πράγματα για τα διάφανα αυτά πλάσματα, που ζουν στον πλανήτη εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

«Η έκθεση σκοπεύει επίσης να αλλάξει την πεποίθηση των ανθρώπων ότι οι μέδουσες προκαλούν κακό. Απλά μετακινούνται με το ρεύμα της θάλασσας. Θέλουμε να αλλάξουμε την αντίληψη του κόσμου ότι οι μέδουσες επιτίθενται στους ανθρώπους. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά περίπτωση» επισημαίνει στο Euronews ο Τσάρλι Ιλάγια, θαλάσσιος βιολόγος και υπεύθυνος του Ενυδρείου

Φαίνεται ότι ο στόχος επετεύχθη καθώς οι επισκέπτες του ενυδρείου μοιάζουν μαγεμένοι από τις κινήσεις αυτών των ασπόνδυλων.

«Οι επισκέπτες μας εντυπωσιάζονται με το στήσιμο που έχουμε κάνει στο ενυδρείο μας σε σχέση με τις μέδουσες. Τους αρέσουν τα πολύχρωμα φώτα LED, τα οποία συνδυάζονται μοναδικά με μουσική», λεει ο Ιλάγια.

Το σώμα της μέδουσας έχει σχήμα καμπάνας και παράγει μια ζελατινώδη ουσία. Στην περιφέρεια έχουν πλοκάμια και αισθητήρια όργανα. Το κάθε πλοκάμι καλύπτεται με κύτταρα, που καλούνται κνιδοκύτταρα ή κνιδοκύστες και μπορούν να τσιμπήσουν ή και να σκοτώσουν ζώα.