Στις Φερόες η Πάμελα Άντερσον για χάρη των δελφινιών!

Τις νήσους Φερόες επισκέπτεται η γνωστή ηθοποιός Πάμελα Άντερσον. Όχι για να ξαναβάλει το κόκκινο μαγιώ που την έκανε γνωστή στη σειρά Baywatch αλλά για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των δελφινιών. Πιο συγκεκριμένα, η Καναδή ηθοποιός θα επισκεφθεί τις νήσους για να καταγγείλει μια παράδοση χρόνων: το κυνήγι των δελφινιών στις Φερόες. ΜΚΟ έχουν πολλάκις καταγγείλει την αιματοβαμμένη αυτή παράδοση ως την "απόλυτη σφαγή".

Η Πάμελα Άντερσον θα δώσει μια συνέντευξη τύπου την Τρίτη και κατόπιν θα συναντηθεί με ομάδες που δρουν εκεί, των μη κυβερνητικών οργανώσεων Sea Sheperd και Ίδρυμα Μπριζίτ Μπαρντό. Οι οργανώσεις αυτές έχουν μόλις ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία εναντίον της παράδοσης αυτής, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το Ίδρυμα Μπαρντό.

Το κυνήγι, το οποίο υπερασπίζονται οι τοπικές αρχές αυτού του αρχιπελάγους που βρίσκεται μεταξύ της Ισλανδίας και της Σκωτίας, στοχεύει στη μείωση του πληθυσμού των μαυροδέλφινων (Globicephala melas), των λεγόμενων δελφινιών "πιλότων", τα οποία εντοπίζονται σε όρμους ή κολπίσκους, αιχμαλωτίζονται στις παραλίες με γάντζους που έχουν προσαρμοστεί στις άκρες σκοινιών και έπειτα θανατώνονται με μαχαίρια.

Σύμφωνα με την οργάνωση Sea Sheperd, τουλάχιστον 1.500 κητοειδή θανατώνονται κάθε χρόνο.

Η διάσημη ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Αλιείας της Δανίας Νταν Γιόργκενσεν —τα νησιά Φερόες είναι μεν αυτοδιοικούμενα, αλλά έδαφος εξαρτώμενο από τη Δανία—, σε μία επιστολή με ημερομηνία 24η Ιουλίου, καλώντας τον να παρέμβει στις τοπικές αρχές και να "καταδικάσει αυτήν που συνιστά τη μεγαλύτερη σφαγή θαλάσσιων θηλαστικών στην Ευρώπη".

Τουλάχιστον 500 ακτιβιστές της οργάνωσης Sea Sheperd και του Ιδρύματος Μπαρντό θα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έως τον Οκτώβριο έχοντας σχηματίσει ομάδες που δρουν στη στεριά ή την θάλασσα, με 4 ταχύπλοα και ένα μεγαλύτερο πλοίο, το "Κολόμπους".

Στόχος είναι κυρίως να πιάσουν τα δελφίνια πριν από τους κυνηγούς και να τα απομακρύνουν όσο το δυνατόν μακρύτερα από τις ακτές.

Οι αρχές του αρχιπελάγους διαβεβαιώνουν ότι το κρέας των δελφινιών συνιστά μια απαραίτητη και πλήρη τροφή, ένα επιχείρημα που απορρίπτουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που απαντούν ότι τα υψηλά ποσοστά υδράργυρου που περιέχει το συγκεκριμένο κρέας το καθιστά ακατάλληλο προς βρώση.