Οι μύγες πετούν σαν να πιλοτάρουν μαχητικά τζετ

Μύγες όπως... μαχητικά τζετ!

Σίγουρα κι εσείς έχετε απελπιστεί προσπαθώντας να σκοτώσετε μια ενοχλητική μύγα που σας χαλά μια καλοκαιρινή μέρα. Αυτό όμως είναι σχεδόν αδύνατον!

Γιατί όπως διαπίστωσαν Αμερικανοί επιστήμονες, τα αεικίνητα αυτά έντομα έχουν την ικανότητα να κάνουν μανούβρες αντάξιες πιλότων μαχητικών.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science", βιντεοσκόπησαν μέσα σε ένα ειδικό κλουβί 50 μύγες με τρεις κάμερες πολύ υψηλής ταχύτητας (με 7.500 καρέ ανά δευτερόλεπτο).

Οι επιστήμονες κατάφεραν έτσι να αποκαλύψουν τις απότομες κινήσεις που κάνουν οι μύγες μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου και με τις οποίες καταφέρνουν να ζαλίσουν τους διώκτες τους. Όπως μετρήθηκε, μια μύγα κουνάει τα φτερά της περίπου 200 φορές το δευτερόλεπτο και αλλάζει πορεία 50 φορές πιο γρήγορα από ό,τι ένας άνθρωπος ανοιγοκλείνει τα μάτια του, πολύ ταχύτερα από ό,τι θεωρούσαν ως τώρα οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μυστικό βρίσκεται στην ταχύτητα με την οποία οι μύγες μπορούν να επεξεργάζονται τις οπτικές πληροφορίες (ερεθίσματα). "Μπορούν να πετάνε σαν άσοι εκ γενετής. Είναι σαν να βάζει κανείς ένα νεογέννητο μωρό στο κόκπιτ ενός μαχητικού αεροσκάφους και αυτό να ξέρει τι πρέπει να κάνει" εξηγούν οι επιστήμονες.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, παραμένει ακόμη μυστήριο πώς είναι δυνατό, με ένα τόσο μικρό εγκέφαλο (όσο ένας κόκκος αλατιού), οι μύγες να αλλάζουν κατεύθυνση τόσο αστραπιαία, κάνοντας συνεχείς, ακριβείς και ταχύτατους υπολογισμούς, ώστε να αποφεύγουν εμπόδια και απειλές.