Έρχεται νέα εποχή των παγετώνων

Βλέποντας τις χολιγουντιανές εικόνες παράλυσης στις ΗΠΑ από τις αρκτικές θερμοκρασίες, πολλοί αναρωτιούνται μήπως τελικά η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι η μεγαλύτερη απειλή της ανθρωπότητας αλλά μια νέα εποχή παγετώνων.

Και σαν επιβεβαίωση αυτών των φόβων, οι τελευταίες αποκαλύψεις επιστημόνων, οι οποίοι προβλέπουν ότι η Γη εισέρχεται σε άλλη μια περίοδο παγετώνων, είναι ανατριχιαστικές.

Δυστυχώς για μας, οι περισσότερες θερμές περίοδοι ανάμεσα σε ψυχρές κρατάνε περίπου δέκα χιλιάδες χρόνια, και πλέον αυτή διάρκεια από την προηγούμενη εποχή παγετώνων κοντεύει να λήξει.

Ο γνωστός ωκεανολόγος Μοτοτάκα Νακαμούρα ανακοίνωσε ότι ο πλανήτης βρίσκεται στα τέλη μιας περιόδου ανάμεσα σε δύο περιόδους παγετώνων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη περίοδο παγετώνων. Μάλιστα, ο πλανήτης θα παγώσει τόσο πολύ, που ο φλοιός παγετού μπορεί να φτάσει σχεδόν μέχρι τους τροπικούς.

Πολλές πηγές δεδομένων που παρέχουν τη βασική γνώση μας για τη μακροπρόθεσμη αλλαγή του κλίματος δείχνουν ότι η θερμή, δώδεκα χιλιάδων χρόνων περίοδος ολόκαινου, μάλλον σύντομα πλησιάζει στο τέλος της και στη συνέχεια η γη θα επιστρέψει σε συνθήκες Εποχής Πάγων για τα επόμενα 100.000 χρόνια.

Αυτό έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της Γης. Πολλοί επιστήμονες, αναφερόμενοι σε στοιχεία πολυετών παρατηρήσεων του κλίματος της Γης, σημειώνουν ότι συνολικά στον πλανήτη έχουν καταγραφεί 15 περίοδοι παγετώνων, διάρκειας 10 χιλιάδων ετών ο καθένας.

Η NASA έχει προβλέψει ότι η κορύφωση του ηλιακού κύκλου το 2022 θα μπορούσε να είναι μία από τους πιο αδύναμες εδώ και αιώνες και θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολύ σημαντική ψύξη του κλίματος της Γης. 

Μπορεί άραγε αυτό να είναι το έναυσμα για την αρχή μια νέας εποχής των παγετώνων; Και πόσο καιρό έχουμε πριν ο πάγος αρχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την επιφάνεια της Γης; Λιγότερο από εκατό χρόνια ή αρκετές εκατοντάδες; Απλά δεν γνωρίζουμε.